Élet-Stílus

Alternatív színházak mutatkoznak be a Tháliában

Fővárosi alternatív és független színházak mutatkoznak be január 16. és 30. között a Thália Színház színpadain.

Az először megrendezendő Alternatív Thália Projekten tizenhét, több éve sikeresen működő társulat léphet ki saját játszási közegéből, és a Thália három színpadának valamelyikén, professzionális körülmények között mutathatja be a szakmának és a nagyközönségnek valamelyik produkcióját.

Schiffer János főpolgármester-helyettes, a rendezvény védnöke a beharangozó sajtótájékoztatón elmondta: Budapesten 40-50 alternatív játszó közösség lép fel rendszeresen, ez évadonként 160-200 előadást jelent. A hagyományteremtő szándékkal létrejött Alternatív Thália Projekt keretében a főváros színházi életében stabilan jelen levő, de megoldatlan finanszírozású színházak mutathatják meg magukat.

Nánay István színikritikus, a projekt előadásainak válogatója kifejtette: a visszaigazolt művészi teljesítményű, a Fővárosi Önkormányzat Színházi Alapjától rendszeres támogatást kapó társulatok mutatkoznak be. Csak a valóban független együtteseknek adnak lehetőséget; nem lépnek fel az állandó játszóhellyel rendelkező színházak, amilyen például a Krétakör, a báb- és gyerekszínházi társulatok, és kizárták a körből a magánszínházakat vagy a peremkerületi együtteseket is, amelyek nem kimondottan új formákat kereső élcsapatok.

A Fővárosi Önkormányzat segítségével létrejött rendezvény bő tíz napja alatt a közönség érzékletes képet kaphat az alternatív és független színház műfaji és stiláris gazdagságáról, arról, hogy a prózai, tánc, mozgásszínházi és egyéb együttesek miként újítják meg a színházművészet megszokott kifejezőeszközeit.

A fellépő együttesek között van a Dream Team Színház, amely Légvárlakók címmel „párhuzamos huzamos táncpárosodásokat ruhában” mutat be. Az Oberon Társulat Miaszerelem? címmel „vaskos népi humort zenével fűszerezve” ad elő, Kovács Gerzson Péter TranzDanz táncegyüttesétől a Tranzit című produkció lesz látható. Az ősi, redukált formanyelvet használó Zugszínház Beckett Végjátékát adja elő, a Picaro Művészeti Produkciós Műhely a 2005-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Harold Pinter darabját, Az ételliftet mutatja be. Az önmagát gesztusszínházként meghatározó, a színházi formanyelvet versek, zene, képzőművészet vagy film hatásával társító Andaxínház a Még távolabb című darabbal lép fel, az (m)Színház József Attila életének utolsó kilenc hónapjáról mutat be „fiktív képeket és jeleneteket öt színészre és gordonkára”.

Koltay Tamás, a Színház című folyóirat főszerkesztője elmondta, az áprilisi számhoz a projekt minden előadásáról kritikát és felvételeket közlő összefoglaló kiadványt, egy külön is terjeszthető lenyomatot csatolnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik