Élet-Stílus

Őrült román rezesbanda az A38-as Hajón

admin
admin

2006. 01. 11. 15:25

A38 Hajón 2006-ban is folytatódik a közép-európai világzenét és dzsesszt bemutató MOLto Vivace sorozat. A tévéfelvétellel egybekötött koncertsorozat következő állomásán január 18-án este az embertelen tempót diktáló romániai rezesbanda, a Fanfare Şavale, illetve a Besh o droM lép fel.

A Fanfare Şavale egy kis kelet-romániai faluból, Zece Prajiniből indult, ahol jószerével minden férfi játszik valamilyen fúvós hangszeren. A tizenegy tagú zenekar a cigány népzenét ötvözi a rezesbanda-hagyománnyal. De egyvalami magasan kiemeli a temetéseken, lakodalmakon és egyéb társadalmi eseményeken Balkán-szerte elmaradhatatlan fúvószenekarok sorából: a Fanfare Şavale olyan gyilkos tempót diktál, hogy az egy metálbandának is becsületére válna. Elképesztő ritmika, vad tempók és vérbő nóták: akár egy gyorsítva nézett Kusturica-film.

Nem véletlen, hogy a Balkán-szerte népszerű fúvóspárbajokon, „brass battle”-eken általában lemossa ellenfeleit. A banda többször lépett fel Magyarországon a Szigettől Kapolcson át a Mediawave-ig – mindenütt elsöprő sikerrel. Első lemeze, a sokatmondó című Speed Brass of the Gypsies, tavaly jelent meg.

A Besh o droM alakulása óta, azaz hat év alatt a magyarországi világzene legnépszerűbb zenekarává vált. Muzsikájában a balkáni és magyar népzene ölelkezik a klezmerrel és a szvinggel. Meggyőző és korszerű világzene ez, nem véletlen, hogy a zenekar Barcelonától Montrealig tomboló fogadtatásban részesül. A Besh o droM az A38 Hajón legutóbb az Oi Va Voi hegedűsével, Sophie Solomonnal lépett fel.

Az A38 eleve azzal a nem titkolt céllal nyílt meg 2003 áprilisában, hogy több legyen, mint egy különleges helyszín vagy egy egyszerű koncertterem. Már elhelyzekedése is jelképes: a Dunán, Közép-Európa főfolyóján horgonyoz, abban a városban, amely mindig is büszke volt kultúrájának sokszínűségére. A MOLto Vivace sorozat egyedülálló kezdeményezés: koncert- és közvetítéssorozat, melynek célja a kortárs közép-európai dzsessz és világzene bemutatása. A sorozat keretében egy magyar és egy közép-európai művész vagy együttes lép fel az A38 Hajó színpadára egyazon este, reprezentálva e régió közös kulturális hagyományait és együttműködésének lehetőségét. A fellépésből televíziós sorozat készül, melyet a Duna Televízió tűz műsorára havi rendszerességgel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.