Élet-Stílus

Bozóki aláírta Kesselyák fő-zeneigazgatói kinevezését

Kesselyák Gergelyt nevezik ki január 1-jétől öt évre a Magyar Állami Operaház fő-zeneigazgatójává; Bozóki András kulturális miniszter szerdán adta hozzájárulását a kinevezéshez – közölte a tárca sajtóirodája az MTI-vel.

Hegyi Árpád Jutocsa, a dalszínház főigazgatója a miniszter hozzájárulása alapján még a héten aláírja a kinevezést – tájékoztatta a távirati irodát az Operaház sajtóosztálya. Az Operaház tavaly novemberben írt ki pályázatot, és a belső bírálóbizottság egyhangúlag Kesselyák Gergelyt javasolta a posztra.

Kesselyák Gergely tavaly szeptember óta a művészeti irányításért felelős megbízott fő-zeneigazgatóként működött az Operaházban. Elődje, Petrovics Emil Kossuth-díjas zeneszerző augusztusban mondott le. Döntését az MTI-nek akkor azzal indokolta, hogy nem látott garanciát a dalszínház megfelelő működtetésére; egy lapinterjúban annyit mondott, „a karriervágyak eléréséért egyeseknek, úgy tűnik, semmi sem drága”.

Az 1971-ben született Kesselyák Gergely a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott 1995-ben. Magyarország vezető szimfonikus zenekarait 1993 óta rendszeresen vezényli, nyolc különböző zenés színházban hatvan produkciót vezényelt. 1994-től a Magyar Állami Operaház vendégkarmestere, 2001-től karmestere; 2004-től a Budafest Nyári Nemzetközi Opera és Balett Fesztivál művészeti igazgatója, 2005 óta a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója. 1999 óta rendezéssel is foglalkozik; színpadra állította Verdi Rigoletto, Donizetti Szerelmi bájital és Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operáit, Miskolcon ő rendezte az Operaház tavalyi Don Giovanni produkcióját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik