Élet-Stílus

A máltaiak a legboldogabbak a világon

Egy friss kutatás szerint a máltaiak a világ legboldogabb emberei, Ukrajna és Zimbabwe lakosai pedig a legboldogtalanabbjai.

Ruut Veenhoven, a rotterdami Erasmus Egyetem professzora, a világ kilencven országában összesen százezer embert kérdezett meg arról, hogy mennyire elégedett életével. A professzor adatai szerint a máltaiak a legboldogabbak: a szigetlakók 74 százaléka mondta elégedettnek magát. A második helyen Dánia, Svájc és Kolumbia osztozik, ahol a lakosság 73 százaléka érzi boldognak magát. Ugyancsak magas boldogságindexet mért a tudós Izlandon, Írországban, Hollandiában, Kanadában, Finnországban és Ghánában.

Ruut Veenhoven vizsgálódásai alapján arra a következtetésre jutott, hogy a pénz nem boldogít, hiszen a gazdag USA a tizenhatodik helyre szorult, lemaradva Guatemala és Uruguay mögött. Még mélyebbre “süllyedt” boldogság tekintetében Nagy-Britannia és Németország, amelyek a lista huszonegyedik és huszonkettedik helyén pironkodhatnak. A lista aljára szorult Tanzánia, Zimbabwe, Moldova és Ukrajna, ahol a lakosságnak mindössze húsz százaléka tartja magát boldognak – ami viszont azt sejtteti, hogy a pénztelenség sem boldogít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik