Élet-Stílus

Hámori Gabriella is ott lesz a Berlinalén

Hámori Gabriella színésznő képviseli Magyarországot az 56. Berlinale februári „Shooting Stars 2006" című programján, amelyen Európa legígéretesebb színésztehetségei kapnak lehetőséget, hogy bemutatkozzanak a filmszakma nemzetközi képviselőinek – tudatta a Magyar Filmunió.

A február 9–19. között megrendezendő 56. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál kísérőprogramján huszonegy fiatal európai tehetség között Magyarországot Hámori Gabriella, a nagy sikerű Állítsátok meg Terézanyut! és I love Budapest főszereplője képviseli majd.

A European Film Promotion (EFP) kezdeményezéseként 1998-ban létrejött rendezvény évről évre mintegy húsz ifjú színésztehetséget mutat be a berlini filmfesztiválon. A Shooting Stars program idei résztvevőit az EFP tagjai választották ki. A „holnap sztárjai” egy háromnapos rendezvénysorozaton vesznek részt, amelyen a filmszakma nagyjainak, a legnagyobb színészügynökségek és a nemzetközi sajtó képviselőinek mutatkozhatnak be.

Dieter Kosslick, a berlini fesztivál igazgatója személyesen adja majd át a Studio Hamburg Shooting Stars-díját a berlini fesztiválpalota színpadán február 12-én.

Magyarország a Magyar Filmunió EFP-tagsága folytán 2002 óta vesz részt a berlini programon, így az elmúlt években Miklós Marcell, Oroszlán Szonja, Ónodi Eszter, és legutóbb Gryllus Dorka vett részt a rendezvényen. A programban rejlő lehetőségeket mutatja, hogy Gryllus Dorka azóta Sam Garbarski A Rashevski Tangó című új filmjében is szerepet kapott.

Hámori Gabriella filmes pályafutásának első állomását Incze Ágnes I love Budapest című alkotása jelentette, amelyben Csányi Sándor oldalán játszott főszerepet. Filmszínészi tehetségét Gothár Péter Magyar szépségében, Török Ferenc Szezon és a Csodálatos vadállatok című műveiben, valamint Deák Krisztina A miskolci boniésklájd című munkájában is megmutatta. Bergendy Péter az Állítsátok meg Terézanyut! című film főszerepét bízta rá, mely a nagy közönségsiker mellett a csehországi Mlada Boleslav filmfesztiválján a Legjobb színésznő díját is meghozta számára.

A színpadon Molnár Ferenc Liliom-jának Julikájáért a magyar színikritikusok tüntették ki díjukkal. Jelenleg az Örkény Színház társulatának tagja. Csehov Sirály című darabjában Nyina megformálásáért a Pécsi Országos Színház Találkozón a Legjobb fiatal színésznő díját nyerte el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik