Élet-Stílus

Vasárnap zár a nagybányai festők kiállítása

A hat évvel ezelőtti megnyitása óta a legnagyobb nézőcsúcsát érte el 15 ezer látogatóval a szentendrei MűvészetMalom, ahol vasárnapig tekinthető meg a nagybányai festőiskola művészeinek kiállítása – közölte Kiss Zsuzsa hétfőn az MTI-vel.

A kiállítás október 1-jén nyílt meg, s az 1896-tól 1944-ig működött nagybányai iskola alkotóinak legszebb képeit mutatják be – mondta az intézmény sajtóreferense. A 116 festmény egy részét a Magyar Nemzeti Galéria adta kölcsön, több kép magángyűjteményből került ide, 38 alkotást pedig a nagybányai megyei múzeum bocsátotta a kiállítók rendelkezésére.

A legnagyobb sikert aratott alkotások között van a Nagybányáról kölcsönkapott Iványi Grünwald Béla-kép, amely 1909-ben készült és a Fürdőzők a Lápos partján címet viseli. Ugyancsak nagy érdeklődést keltett a többi között Aba Novák Vilmos, Boldizsár István, Orbán Dezső néhány alkotása, illetve az alapító Hollósi Simon több képe is, mint például az 1917-ben készült híres Alkony című festménye. A nagybányai iskola alkotóközösségéből 1928-ban vált ki egy nyolcfős csoport, amely életre hívta a szentendrei művésztelepet.

A MűvészetMalom vezetőinek tervei szerint a nagybányai kiállítással egy sorozat vette kezdetét, amelyben Európa jelentősebb művésztelepeit szeretnék folyamatosan bemutatni. Az elképzelés szerint legközelebb a francia barbizoni művésztelep híres alkotóinak főként impresszionista képei lesznek láthatók Szentendrén. Ott képezte tovább magát a XIX. században Munkácsy Mihály és Paál László is.

A mostani kiállítás január 15-én, vasárnap tekinthető meg utoljára, e napon este nyolc óráig tart nyitva – hívta fel a figyelmet Kiss Zsuzsa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik