Élet-Stílus

Ostromállapot a Citadellán

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) minden törvényes lépést megtesz a Citadella birtokvédelme érdekében, ha szükséges, „a leghatározottabb módon" a hatóságok segítségét is igénybe veszi – mondta Zelles Sándor, a KVI vezérigazgatója hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Az állam tulajdonosi képviseletét ellátó KVI vezetője kifejtette, hogy a Citadella területén jelenleg jogcím nélküli használók is vannak, többek között a rendezvényszervező Mottone Kft. vagy a Bankomat Kft.; a KVI ezt a helyzetet akarja megszüntetni.

Zelles Sándor elmondta: a Citadella-ügy rendezése érdekében arra törekednek, hogy minél hamarabb, a remények szerint négy hónapon belül ki lehessen írni a nemzetközi vagyonkezelési pályázatot. Az érintett hivatalok – a KVI mellett a kulturális és a környezetvédelmi minisztérium, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, a Fővárosi Önkormányzat, továbbá az I. és a XI. kerületi önkormányzat – tavaly szeptemberben kezdtek egyeztetést arról, milyen koncepció jegyében hirdessenek pályázatot, de még nincs közös végleges álláspont.

A KVI az átmeneti időszakra, a vagyonkezelési pályázat lezárultáig január 1-jétől kibővített, a Citadella egészére vonatkozó bérleti szerződést kötött az – alapvetően az éttermet működtető – Gastro-Top Kft.-vel, amely a KVI-nek a 90-es évek óta megbízható partnere.

Zelles Sándor utalt rá: a Citadelláról hozott bírósági döntések között szerepel, hogy a KVI és a Citadella Investment Kft. között nem jött létre vagyonkezelési szerződés, hiszen az akkori miniszter nem ellenjegyezte, továbbá bérleti szerződés sem jött létre köztük érvényesen, így a kft. nem köthetett bérleti szerződést egyetlen partnerrel sem. A Citadella 4-U Kft., a Citadella Investment Kft. elődje szakmai és hatósági engedélyek nélkül létesített kávézóteraszt és illemhelyet a Citadella lődombján 2002 tavaszán–nyarán. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal örökségvédelmi szempontok alapján bontást rendelt el, az építményt buldózerrel tarolták le.

Zelles Sándor az MTI kérdésére válaszolva azt mondta, a felépített és elbontott terasszal nem a funkciója, hanem az volt a gond, hogy törvénybe ütközően létesítették. Nem zárta ki, hogy a majdani vagyonkezelő hasonló építményt emel majd. Ezzel kapcsolatban képtelenségnek nevezte, hogy az ország egyik legszebb részén, a Citadellán a turisták nem tudják alapvető tisztálkodási igényeiket kielégíteni.

Arra vonatkozóan, hogy mekkora lesz a bérleti díj, illetve hogy a szerződést milyen időszakra, 10 vagy 20 évre írnák ki, még nincs konkrét elképzelés – mondta a KVI vezérigazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik