Élet-Stílus

Kína 3,3 millió dollárért szabadul meg a benzoltól

A tavaly jelentős mennyiségű benzollal szennyeződött kínai folyó, a Szunghua és térségének megtisztítása, azaz a környék vizeinek ihatóvá tétele több mint 26 milliárd jüanba, azaz mintegy 3,3 milliárd dollárba kerül – írja a Reutersre hivatkozva az MTI.

Az összeget az állam ötéves tervében különítették el a folyótérség kínai szakaszának tisztítására, és ennek keretében 1,4 milliárd köbméternyi szennyezett vizet kell kezelni, a mérgeket ártalmatlanítani. Elsősorban az a cél, hogy a folyó több mint 60 millió ember számára válhasson biztos ivóvízforrássá, mint a nagy szennyeződés előtt. Egyes becslések szerint Kína folyóinak mintegy 70 százaléka valamilyen mértékben szennyezett, és ez a helyzet megkérdőjelezi az ország gyors gazdasági fellendülésének jövőjét, annak becsülhető árát is.

Eközben ismét mérgező szennyeződés, rákkeltő hatású és súlyos idegbántalmakat okozó kadmium került egy öntödéből a Hsziang-folyóba – tudósít a radio.hu. A hatóságok azonban azt közölték, hogy a lakosság nincs veszélyben, mert a szennyezést időben felfedezték, és olyan anyagokat szórtak a vízbe, amelyek semlegesítik a kadmium mérgező hatását. A Hsziang-folyó látja el ivóvízzel Csangsát, a hatmilliós kínai várost és a vele szomszédos, 700 ezres Hsziangtant is. Három hónapon belül ez már a harmadik súlyos folyószennyezés Kínában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik