Élet-Stílus

Hipertér hajtóművet vizsgál az amerikai kormány

Az eszköz, ami egy sokat vitatott elméleten alapul, alapelveit tekintve már körvonalazódott, és elvileg három óra alatt érné el a Mars bolygót.

Az Egyesült Államok kormánya egy rendkívüli „hipertér” hajtómű lehetőségét vizsgálja, ami dimenziók közötti ugrásokkal váltaná valóra a csillagközi űrutazást. Ezzel egy 11 fényévnyire található csillagig is mindössze 80 nap lenne az utazás időtartama – állítja a New Scientist magazin legfrissebb számában megjelent írás.

Az elméleti hajtómű egy erőteljes mágneses mező létrehozásával működik, ami gravitációs mezőt alkot, és tolóerőt eredményez az űrhajó számára. Az elvet elsőként a 2001-ben elhunyt Burkhard Heim fejlesztette ki az 1950-es években. A 75 évet élt tudós 1944-ben egy balesetben elvesztette látását, hallását és kezeit, ezért elhagyta korábbi munkahelyét, a Göttingeni Asztrofizikai Intézetet, és kutatásait magánúton folytatta tovább. 1967-ben állt elő az új hajtómű elvével, ekkor ismerte meg nevét a média révén a világ, majd közel 10 éven át szinte semmit nem lehetett hallani felőle. Csak néhányan tudták, hogy Heim az anyag és a gravitáció egy egységes hatdimenziós kvantummező-elméletén dolgozik.

Amennyiben sikerül létrehozni egy elég erős mágneses mezőt, az űrhajó egy másik dimenzióba csúszik át, ahol a fény sebessége gyorsabb, így a jármű egészen hihetetlen sebességeket érhet el. A mágneses mező kikapcsolásával a hajtómű visszatér jelenlegi dimenziónkba.

Az Egyesült Államok Légiereje érdeklődését fejezte ki az elv iránt. Az Energiaügyi Minisztériumnak dolgozó tudósok – akik rendelkeznek egy úgynevezett Z-berendezéssel – képesek létrehozni a hajtómű által igényelt mágneses mezőket, így letesztelhetnék az elméletet.

5 év múlva valósággá válhat

Jochem Hauser professzor, a német Salzgitter Alkalmazott Tudományok Egyetemének fizikusa, az elvet előterjesztő tudósok egyike, a The Scotsman hírportálnak elmondta: amennyiben minden megfelelően zajlik, akkor öt éven belül már egy működőképes hajtóművet tesztelhetnek. Azonban Hauser professzor – aki korábban az ESA aerodinamikai részlegének vezetőjeként is ténykedett – arra figyelmeztet, hogy a hajtómű egy, az univerzum szerkezetéről alkotott vitás elméleten alapul.

Ez jelentős változást igényelne a fizika törvényeiről szerzett ismereteinkben. Mindenekelőtt a hajtómű alapjául szolgáló tudomány helytállóságát kell bizonyítaniuk, melyen jelenleg is dolgoznak. Szerinte a hajtómű lehetővé tenné a naprendszerek közötti utazásokat, és amennyiben az elmélet igazolást nyer, többé már nem tudományos fantasztikumról, hanem tudományos tényről beszélhetnénk. A professzorral már felvette a kapcsolatot a NASA, és hamarosan megkezdődnek a tárgyalások a légierő képviselőivel is, tehát az egész projekt még csak a kezdeti stádiumnál tart. Azonban a professzor szerint, amennyiben a technika működőképesnek bizonyul, és semmilyen egyéb gátló körülmény nem lép fel, az elkövetkező öt évben megépíthetővé válik egy működőképes prototípus.

Mint kiderült, az amerikai hatóságok érdeklődését a professzor és Ausztráliában élő kollégája, Walter Droscher „Iránymutatások egy Heim kvantumelméletén alapuló űrmeghajtási eszközhöz” című tanulmánya keltette fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik