Élet-Stílus

Föld alatti múzeumnegyed épül Pécsen

Egyhektáros, föld alatti turistaközpont épül Pécsett a Regionális Operatív Program pályázati kiírásból megnyert támogatásból – írja a Napi Gazdaság.

A kivitelezés a székesegyház melletti, úgynevezett hétkaréjos kápolna feltárásával már több mint egy éve elkezdődött. A két évig tartó munkák során a feltárt sírkamrákat összekötik, majd járható üvegtetővel fedik be, s így egy összesen 10 ezer négyzetméteres, immár a világörökség részeként működő belvárosi múzeumnegyedet alakítanak ki. A pécsi önkormányzat a közelmúltban úgy döntött, a munkákkal párhuzamosan folytatódik a felszíni rekonstrukció is. Többek között díszburkolatot és díszkivilágítást kap több belvárosi utca, megújul a várfalsétány, de a program része lesz egy új parkolóház, illetve parkolási övezet kialakítása is.

A több mint 1,5 milliárd forint értékű beruházási programot a Pécs-Sopianae Örökség Kht. valósítja meg 1,1 milliárd forint értékű uniós és 400 millió forintos állami támogatás segítségével. A tervek szerint az építkezés az év végén fejeződik be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik