Élet-Stílus

Családi sportautó brit módra

Négyajtós kupét mutat be az Aston Martin a hamarosan kezdődő Detroiti Autókiállításon. Az autó, akár kupé testvérei, extravagáns és gyors.

Az Aston Martin elsősorban sportkupéival szerzett hírnevet magának, jelenleg is csak ilyenekből áll a modellpaletta. Ám korábban a kínálatban négyajtós modellek is szerepeltek, a 60-as évek elején a Lagonda Rapide és a 70-es évek közepén a Lagonda. Elképzelhető, hogy a közeljövőben ismét a “családosok” látókörébe kerülhet a brit márka, mert a Detroiti Autókiállításon Rapide néven, négyajtós kupé tanulmányt állít ki az Aston. Amennyiben pozitív visszajelzés érkezik a vevőktől, akár sorozatgyártásúvá is válhat a kocsi és 3 év múlva a piacra kerülhet. A tervek szerint, mintegy 250 ezer eurós (62,5 millió forint) áron lehet majd megvenni.

A tanulmányautó a DB9 alumínium vázára épül, de annál jóval hosszabb, a tengelytáv 29 centimétert nőtt. Ennek eredményeként négy utas kényelmes utazhat az autóval, amellett, hogy a csomagoknak is jut hely. Ha a hátsó üléseket lehajtják, akkor 615 literes poggyásztér áll rendelkezésre. A lágy vonalvezetésű karosszérián teljes üvegtetőt alakítottak ki, amely még tágasabbá teszi a belsőteret az utasok számára, ám egyetlen gombnyomással besötétíthető és kizárható a külvilág.

Nem csak az alapokat, de a külsőt tekintve is több eleme a DB9-ről érkezett, de más modellek alkatrészei is felfedezhetőek rajta. Persze nem tagadja meg önmagát a brit gyár és igazi bővérű túrakocsit épített. Az autó orrába hosszában beépített 6.0 literes, V12-es motort szereltek. A DB9-ből származó erőforrás itt 30 lóerővel erősebb, azaz 480 lóerőt tud, amit hatfokozatú automataváltón juttat a hátsó kerekekhez. A motor maximális forgatónyomatéka 595 newtonméter. A közel két tonnás négyajtós simán hozza az eredményeket, 5 másodperc alatt gyorsul százra, végsebessége pedig 290 km/óra felett van.

Ha piacra kerül a Rapide, komoly ellenfelekkel kel megküzdenie, hiszen jelenleg is kapható már a Mercedes CLS és Maserati Quattroporte, de hamarosan a Porsche Panamera is bemutatkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik