Élet-Stílus

Idén érnek be a környezetvédelmi nagyprojektek

admin
admin

2006. 01. 04. 12:18

2006-ban felfut az emissziókereskedelem, meglódulnak a megújuló energiaforrásokat célzó projektek, befejeződnek a hulladékgazdálkodási beruházások – így vázolta fel Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a szakterületén a következő egy évben várható fejleményeket az MTI-nek adott nyilatkozatában.

A miniszter elmondta: az európai uniós támogatással megindult hulladékgazdálkodási, szennyvízkezelési beruházások jelentős része 2006-ban fejeződik be. A Vásárhelyi terv keretében zajló projektek nagy része is ebben az évben zárul le.

A regionális hulladékgazdálkodási rendszerek közül átadják a Tisza-tavi, a miskolci, a Sajó–Bódva-völgyében épülő, a nyugat-balatoni, valamint a dél-balatoni regionális rendszereket – közölte Persányi Miklós. Hozzáfűzte: 2006-ban fejeződik be a Balaton körül a szennyvízfőgyűjtő kiépítése, amely a tó minőségét is befolyásolja.

A miniszter összehasonlításként említette, hogy 2005-ben három nagyprojekt megépítése fejeződött be. A szennyvízkezelési projektek közül Győrben, Szegeden, Pécsett, Sopronban és Szombathelyen készülnek el az uniós társfinanszírozással az elmúlt években már megkezdett építkezések. Megindul 2006-ban Kelet-Közép-Európa legnagyobb környezetvédelmi beruházásának, az összesen 131 milliárd forintból létesülő Budapesti Központi Szennyvíztisztítónak a kivitelezése – jelezte a miniszter.

Persányi Miklós beszámolt arról, hogy a komplex vízügyi programnak számító Vásárhelyi terv keretében 22 beruházás indult el eddig, amelynek 14 még be nem fejezett projektje zárul le 2006-ban. Úgynevezett árapasztó tározók létesülnek, és a Tisza nagymedrét érintő fejlesztések valósulnak meg. A miniszter kitért arra, hogy a szén-dioxid-kibocsátási egységek adásvétele, azaz az emissziókereskedelem is ebben az évben teljesedik ki. Az európai uniós rendszer opciós üzletekkel már 2005-ben elindult, de a tényleges kereskedés 2006-ra várható.

Ezzel részben összefügg a megújuló energiaforrások terjedése, hiszen a zöldenergiával összefüggő fejlesztésekkel olyan kibocsátási egységek szerezhetők, amelyek az emissziókereskedelem rendszerében számolhatók el – mutatott rá a szaktárca vezetője. Megjegyezte: ezenkívül az alternatív energiaforrások térnyerésére azért is lehet számítani, mert a kormány 2006-ban elfogadja a megújulóenergia-fejlesztési stratégiát, ezzel kijelölve a környezetbarát energiatermelés fejlődési irányát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.