Élet-Stílus

Megcsapolják a Velencei-tavat

Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a vízügyi szakemberek megkezdték a Velencei-tó vízszintjének csökkentését – közölte a környezetvédelmi tárca.

A víz leeresztése várhatóan két hétig tart, a beavatkozás nyomán 10 centiméterrel csökken a ma 170 centiméteres vízszint.

A víz kieresztése azért vált szükségessé, mert a parti védművek több helyen – mintegy egy kilométer hosszan – máris víz alatt vannak, a csapadékvíz-elvezető árkok pedig Gárdony térségében telítettek. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság kedd délelőtt érdekegyeztető értekezleten ismertette a vízeresztés indokait a tó környéki polgármesterek, a természetvédelem és a Magyar Országos Horgász Szövetség képviselőivel.

A vízeresztés szükségességét minden érdekelt elismerte, ezért a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság ma délben megnyitotta a Dinnyés–kajtori-csatorna zsilipét. A 2 m3/sec intenzitású vízeresztés várhatóan két hétig tart, így – hozzáfolyással nem számolva – körülbelül 10 centiméterrel csökken majd a 170 centiméteres vízszint.


A vízszint csökkentését addig folytatják, amíg be nem fagy a tó területének 80 százaléka: jelenleg a tó felületének mintegy 20-30 százalékát borítja 1-3 centiméter vastag jég – közölte Falussy Ferenc tófelügyelő. Információja szerint a leeresztett víz egy részét a dinnyési Fertőre eresztik rá, mivel a természetvédelmi területen a víz szintje 20 centiméterrel alacsonyabb az optimálisnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik