Élet-Stílus

A Fehér Ház is érintett az internetes megfigyelési botrányban?

Az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal internetes oldala körül kirobbant botrányból maga a Fehér Ház sem marad ki: weboldalukon szintén speciális cookie-fájlokat találtak, melyek azonban szerintük csak a látogatók számát követték nyomon.

Hírügynökségi jelentések szerint a Fehér Ház maga indított vizsgálatot a saját internetes oldalán alkalmazott speciális fájlokkal kapcsolatban. A vizsgálat célja, hogy kiderítse, vajon ezeket valóban felhasználták-e az internetezők nyomon követésére. Állításuk szerint mindössze a látogatók számát figyelték meg, így a gyakorlat teljességgel törvényes, míg mások a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz hasonlóan jogtalan módszereket emlegetnek.

Az NSA esete kísértetiesen hasonlít a mostanira. Az általuk használt sütifájlokra egy személyi jogi aktivista, illetve az AP hírügynökség hívta fel a figyelmet, amiből rövid időn belül kellemes kis botrány alakult ki. A bejelentést követően a hivatal kiiktatta a kifogásolt fájlokat, egyben elismerték, hogy „hibát követtek el”, ám az ügynek ez még nem vetett véget. Ehhez párosult a megfigyelési botrány, illetve most a Fehér Ház hasonló, szintén egyre kényelmetlenebbé váló mentegetőzése. Évekkel ezelőtt a Központi Hírszerző Hivatal (CIA) már lebukott, és kénytelen volt elismerni szabálytalan manővereit.

Az eddig ismertetett részletek szerint a Fehér Ház egy külső céget, a WebTrends Inc.-et bízta meg a számlálóval kapcsolatos feladatokkal. A speciális fájlokat nem a szokásos módon, az adott weboldal, hanem más, szintén a cég által üzemeltetett oldalak megnyitásával hozzuk létre. Az általuk alkalmazott fájlok és maga az eljárás sem törvénybe ütköző, ám használatuk a kormányzati oldalak esetében egy 2003-as döntés révén nem engedélyezett. Talán nem meglepő, hogy David Almacy, a Fehér Ház internetigazgatója szerint nem is vétettek a döntés ellen, és a fájlokat mindössze a látogatók számának nyomon követésére használták.

A másik oldal képviselői viszont aggályosnak tartják, hogy több kormányzati oldal esetében is gyanús részletek váltak ismertté, pláne, hogy az utóbbi esetben egy külső cég végezte el a munkát. Ebből ugyanis arra következtetnek, hogy egyes vállalatok túlságosan könnyedén hozzáférhetnek bizonyos technológiákhoz és információkhoz, ami újabb kérdéseket vethet fel a biztonsággal kapcsolatban. Szerintük az illetékesek ezen esetekben nem ugyanazon mércével bírálnak, és szemet hunytak azon módszerek felett, amelyeket egy vállalat esetében igen keményen megtoroltak volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik