Élet-Stílus

Egri bikavér – milyen fajtát válasszunk?

A borportál.hu kóstoló-kommandója ezúttal a sokáig kétes hírű Egri bikavért szemelte ki vizsgálódása tárgyául. A Gundelben lezajlott borkóstolás után a szakértők megbizonyosodtak, hogy az Egri bikavér mára igazi minőségi borrá vált, érdemes beszerezni néhány palackot egy-egy jó vacsorához.


Egri bikavér – milyen fajtát válasszunk? 1

Az Egri Bikavér nem tartozik manapság a divatos vörösborok közé. Sokak számára ma is egyet jelent a savas, húzós vörösborral vagy éppen a Szépasszonyvölgy kétes értékű kimért

A kóstoló résztvevői


Fabók Mihály, a Gundel étterem sommelier-je.

Lengyel Péter, bölcsész, szakíró

Dr. Pók Tamás, szőlész, kutató, tanár, gyakorló borász

Dr. Ungváry Krisztián, történész, szőlőtermelő és borász

A részletes kóstolási jegyzék itt olvasható >>


Egri bikavér – milyen fajtát válasszunk? 2

Egri bikavér – milyen fajtát válasszunk? 3

boraival. Ehhez képest a Gundelben 14 jól iható, szép vörösbort kóstolt a borportál.hu kommandója, egyetlen olyan sem akadt közöttük, amely a fenti előítéletet támasztotta volna alá, viszont volt néhány kiemelkedő tétel.

Az egri bikavér a tokaji aszú mellett Magyarország legismertebb bora, jól ismert márkanév. Pontosabban a név jól ismert, sajnos a széleskörű ismertségből egyelőre nem sok előnye származik, a nyolcvanas évek végén rögzült ízkép inkább hátrányosan befolyásolja megítélését.

A bikavér paradoxon

A név az elsődleges jelentésen túl felidézi a XVI. századi ostromot és a névhez fűződő legendát, mely szerint a túlerőben lévő törökök úgy vélték a védők maroknyi csapata bika vért ivott és abból merítettek új erőt. Pedig csak jófajta egri vörösbor folyt végig szakállukon. Ez alapján a bikavért sötét színű, olajosan sűrű bornak hinnénk. A borportál.hu szakértői csapata által kóstolt bikavérek többsége azonban inkább rubin színben játszott.

Pók Tamás ezt azzal magyarázta, hogy a már-már feketébe hajló sötét színt csak jó fekvésű területeken lehet elérni erőteljes hozamkorlátozás mellett. “Ha mindössze 5-6 fürtöt hagyunk egy tőkén, ugyanazt a töménységet el lehet érni, mint mediterrán borvidékeken, de akkor egy kiló szőlő 5-600, egy palack bor pedig 5-6 ezer forintba fog kerülni. Az ideális terhelés 1,5 kilogramm körül van, az ilyen alapanyag azonban, rubinban játszó színeket, izgalmas savakat, magas struktúrát eredményez, egy gyümölcsös és nagyon hosszan eltartható bort”- mondta.


Egri bikavér – milyen fajtát válasszunk? 4

A borportál.hu szakértői csapata

Az etalonként kezelhető egri bikavér hiányáért a kaotikusnak tűnő fajtahasználat is okolható. A bikavér mindig is több fajta házasítása, mai divatos szóval cuvée volt. Csakhogy a filoxéra vész előtt ezek jellegzetes kárpát-medencei fajták voltak, melyek nagy része mára teljesen eltűnt. Abban az időben a bikavér gerincét a kadarka szőlő különféle klónjai adták, ami fűszeres ásványos ízeket adhatott a bornak, sötét színt azonban nem, ha esetleg ilyen lett volna azt más szőlőfajtáknak köszönhette. (Kutatások szerint a török ostrom idején Egerben inkább fehér fajták voltak, a vörösbor készítésére alkalmas fajták csak a török hódoltság után terjedtek el, a bikavér nevet pedig csak a XIX. században említik először.)

Stíluskeresők

Ma egy tucat fajta használata engedélyezett, melyek közül legalább négyet kell összeházasítani ahhoz, hogy az így keletkező bor az egri bikavér nevet viselhesse. A legtöbb bikavérben megtalálható Eger legelterjedtebb fajtája a kékfrankos, de ennek használata sem kötelező. A 90-es években sok bikavér inkább bordeaux-i típusú cuvée volt, cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot alapra felépítve, de a déli borokat jellemző test és bársonyosság nélkül. Ma inkább az Egerhez hasonló klímájú Burgundia stílusát próbálják sokan követni: több gyümölcsösség, kevesebb tannin, magasabb struktúra kialakításához ideális alap a kékfrankos, de néhány borban szerepet kap Burgundia kék szőlője a pinot noir is.

A stílusváltást néhányan – Gál Tibor, Pók Tamás és a St. Andrea – azzal is igyekeztek hangsúlyozni, hogy a bikavérhez az elmúlt évtizedekben használt bordeaux-i palackról áttértek a burgundi formára. Ugyanezek a termelők az Egri Bormíves Céh tagjaiként úgy vélik, hogy az egri bikavérnek a fajtahasználat által is sajátos arculatot kell adni kizárólag hagyományos magyar és esetleg egyéb ponthusi (ázsiai eredetű) szőlőfajták levének házasításával. Elképzelésük szerint a bikavért néhány év múlva csak kékfrankos, kadarka esetleg kékoportó és syrah házasításával lehetne előállítani. Az utóbbi két fajta használata valószínűleg a bikavér neve és színe közötti ellentmondást is feloldaná – ezek a fajták ugyanis mély, sötét színükről és sűrűségükről ismertek – miközben megmarad a friss gyümölcsösség is.

Gyülmölcsösség és elegancia


Egri bikavér – milyen fajtát válasszunk? 5

Dr. Pók Tamás – a kóstolás egyik résztvevője

A kóstolón résztvevők tetszését éppen az ilyen borok nyerték el. A sötét szín, a nagy test és az “új-fás” jelleg önmagában kevés volt ahhoz, hogy az élmezőnybe kerüljön valamelyik bor. Az első négy tételt gyümölcsösség és elegencia jellemezte. A St. Andrea pincészet Áldás fantázia nevű bikavére majdnem egyhangúlag került az első helyre, ebben a borban a kóstolók közül néhányan felfedezni vélték a syrah áldásos hatását is. A Pók Tamás alkotta bikavér elegáns gyümölcsösségével az alkotó értékelését figyelmen kívül hagyva is az élmezőnyben végzett.

A Thummerer pincéről ma viszonylag keveset hallani, ennek ellenére nem okozott meglepetést, hogy két boruk is az első harmadba került az összesített pontszámok alapján. Mindkét bor a 2002-es bikavér és a 2000-es reserve tétel is a gyümölcsös, jól iható, nem tanninhangsúlyos stílust követi, a reserve tétel természetesen sokkal koncentráltabb kivitelben. Thummererék stílust teremtettek, már lassan tíz éve csiszolják az elegáns, gyümölcsös bikavér stílusát. Most mintha egy kis pinot noir is került volna a házasításba.

Az első harmadban végzett, tehát négy csillagot érdemelt a Simon Pince 2000-es barique tétele is, annak ellenére, hogy ez a bor inkább mediterrán, sőt újvilági ízjegyeket mutatott.

Az új egri stílus

Egerben alakulóban van egy stílus, mely élesen eltér a magyarországi vörösbor divatot diktáló villányitól. Azt, hogy az egri bikavér lenne az autentikus magyar vörösbor, talán még túlzás lenne állítani. De ha gyümölcsös, játékos savú, hosszan eltartható borokra vágyunk, melyeket fantáziánknak tág teret engedve, többféle ételsorhoz is jól tudunk társítani, bátran választhatunk egri bikavért a vinotékák kínálatából. Nem mellékes szempont, hogy elfogadható áron hozzá lehet jutni – a kóstolásban szereplő egri bikavér borok ára 900 és 3900 forint között van.


A Borportál.hu Egri bikavér bortesztjének teljes változata itt olvasható >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik