Élet-Stílus

Csak két ország teljesíti a kiotói normákat?

Egyelőre csak Nagy-Britannia és Svédország látszik teljesíteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről elfogadott kiotói jegyzőkönyv előírásait.

Ezt egy brit tanulmány szerzői állapították meg. Szerintük a jegyzőkönyvet aláíró 15 európai ország közül 10 egyáltalán nem teljesíti majd vállalását a kibocsátás-csökkentésről (2007-ig), hacsak nem hoz sürgős intézkedéseket ennek érdekében. A brit IPPR kutatóintézet szerint három országnak, Írországnak, Olaszországnak és Spanyolországnak azonnali intézkedéseket kell foganatosítania, további háromnak – ezek Franciaország, Görögország és Németország – csak akkor sikerül vállalását teljesítenie, ha az ügyben tervezett intézkedéseiket maradéktalanul sikeresen végrehajtják.

Nagyon kevés időnk van ahhoz, hogy ténylegesen intézkedjünk a szennyező gázok csökkentéséről, különben helyrehozhatatlan károkat okozunk a föld légkörének – mondta a IPPR illetékese. Életbevágóan fontos, hogy az Európai Unió állami teljesítsék kibocsátáscsökkentési vállalásaikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik