Élet-Stílus

Nem megy jól a filmeseknek

Idén 15 százalékos forgalomeséssel kell számolniuk a hazai filmforgalmazóknak. Szakértők szerint a kalóz DVD-k okolhatók a veszteségért – írja a Népszabadság.

A Filmforgalmazók Egyesületének adatai szerint tavaly november végéig 12,6 millió néző ült be moziba, idén tizenegy hónap alatt csak 10,5 millió. Ez 17 százalékos visszaesést jelent. A bevétel alakulása sem sokkal kedvezőbb: a tavalyi 10,1 milliárd forinttal szemben idén csak 8,4 milliárd folyt be.

A szakemberek szerint a korábban legfeljebb százezres nézettségű filmeket egyszerűen megölték a kalóz DVD-k. Ma már százezer forint alatt lehet komplett házimozirendszereket vásárolni, ez pedig helyettesíti a multiplexélményt, a jó minőségű képet és a többcsatornás digitális hangot. Így az (egykori) moziba járók többsége inkább megvárja a DVD megjelenését, szinte csak a bombasikerek miatt megy el a moziba.

A hazai trend egyébként követi az európai és a tengerentúli mozgásokat: Angliát és Oroszországot kivéve mindenhol csökkent a mozik forgalma, az Egyesült Államokban 7, Németországban pedig csaknem 30 százalékkal.

A magyar filmek szereplését ezen belül viszont nem ítélhetjük rossznak, hiszen – különösen a decemberben bemutatott – produkciók jól szerepelnek, a hazai filmgyártás megközelítheti vagy tarthatja is 2004-es eredményét.

A magyar filmek idei szereplése a biztató eredmény ellenére is fölvet néhány problémát. Az október végéig mozikban játszott 24 alkotás közül egy kiugróan magas látogatottságú, utána öt 100-150 ezres, majd három 50-90 ezres mű következik. A top 10 utolsó mozijától kezdve a filmek nézőszáma viszont 20 ezer alatti.

A három legnézettebb mozifilm közé került egyébként idén Koltai Lajos Sorstalansága. Rajta kívül azonban nincs más hazai munka a nézettségi top 10-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik