Élet-Stílus

Magyar elektronikus színjav az A38-on

Karácsony után, szilveszter előtt azon a néhány fránya év végi hétköznapon is el kell tölteni valahogy az estéinket. 29-én, csütörtökön például menjünk el az A38-as hajóra és hallgassuk meg mit kavarnak a nagy magyar elektronikusok. Mindenkelőtt persze Erik Sumo.

Az Erik Sumo Band Tövisházi Ambrus, az Amorf Ördögök zenefelelős-billentyűs-mindenese és nem mellesleg a magyar elektronikus színtér – közmegegyezés szerint – legkitűnőbb zeneszerzője tavaly alakított saját zenekara.

Finom downtempo muzsika, westernhangulatok, szinticountry, sanzon és bárdzsessz, az Amorf Ördögökből ismert kacatpop, Gershwin- és Kispál-feldolgozások, jókedv és melankólia: ilyesfajta elegy az Erik Sumo Band zenéje. Mindehhez kitűnő énekesnők, mint például a Kiss Erzsi Zene elbűvölően halandzsázó névadója. Az együttes első, a németországi Pulver által kiadott My Rocky Mountains című lemezének bemutatója az A38 Hajón volt.

Sumo mellett feltűnik még a színpadon Marcel is, egyike azon magyar producereknek, akik a nemzetközi színtéren is jelentős sikereket értek el. Három nagylemez, több mint 50 nemzetközi válogatás és számos remix fémjelzi eddigi karrierjét. Marcel első két nagylemezét a németországi UCMG kiadó jelentette meg (Viginti et duo 1999, Cirrus Maximus 2000), amelyek nyomán több külföldi turnén is részt vett, különböző felvételei pedig csaknem 50 nemzetközi válogatás-lemezre kerültek fel.

2002 tavaszán Marcel az egyik legnevesebb londoni független kiadóhoz, az LTJ Bukem vezette Good Looking Records-hoz szerződött. Első felvételei itt a kiadó méltán nagyhírű Earth válogatásán jelentek meg. Az elmúlt év stúdiómunkái után pedig 2005 márciusában a boltokba került Marcel régen várt harmadik nagylemeze „Gamblers’ Delight” címmel. Az albumon MC Conrad, a New York-i Cee-Rock “The Fury”, Sena, Czerovszky Henriett és Korom Attila vendégszerepel.

A veszprémi Easy Life Natural az elektronika felől indult két lemezlovas-producer (Pipedome és Julez) által alapított zenekar. A funk, a break és a dzsessz fúzióját játszó formáció fúvósokkal és gitárosokkal kiegészülve, dögösen meghangszerelve adja elő hiphop és funk darabjait. A veszprémi Syrup klub alapítóinak zenei világát nagyban befolyásolja a vidéki élet nyugalma, változatossága, a Balaton és a természet közelsége. Eklektikus muzsika, melyben Pipedome hiphop-, dub-, dzsessz-, funk- és gyerekkori elektronika- és szintipop-rajongása ötvöződik Julez zenei előképzettségével, a pop, rock, dzsessz, underground house és trance inspirálta világgal. Senával közös számuk, a Bring It On a Rádió Café egyik kedvence lett, és a Café Instant 2 válogatásalbumra is felkerült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik