Élet-Stílus

Életmentő milliók a Jaguarnak

Az amerikai autógyártó bejelentette, hogy további 1,2 milliárd angol fontot pumpált a luxusjárművekre specializálódott leányvállalatába, hogy megmentse a komoly anyagi gondokkal küzdő céget – írja a BBC.

A pénz az amerikai tulajdonos elsőbbségi részvényeinek az eladásából származik. A héten a Jaguar nyilvánosságra hozta, hogy 2004-ben 429,3 milliós adózás előtti veszteséget könyveltek el. A cégnél a rossz eredményt a piaci körülményekkel indokolták.

Nemcsak az angol cég, hanem szinte minden autógyártó komoly nehézségekkel küszködik a lassuló globális növekedés, a drága nyersanyagok és az erős konkurencia miatt.

Belátható időn belül nem várnak gyökeres változást a cég életében maguk a vezetők se, és már most letettek arról a törekvésükről, hogy 2007-re egyenesbe jöjjenek. Az amerikai gyártó még 1989-ben vásárolta meg a Jaguart 1,6 milliárd fontért.

A rekapitalizáció egyértelműen cáfolja azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a Ford lemondana a márkáról – nyilatkozta Don Hume, a Jaguar képviselője a BBC-nek. A szóvivő kitért arra, hogy a csökkenő eredményesség miatt voltak kénytelenek bezárni egy angliai üzemet. A második számú amerikai autógyár, a Ford sem áll sokal jobban ezen a téren, hiszen legalább nyolc összeszerelő és részegységgyártó üzemét bezárja Észak-Amerikában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik