Élet-Stílus

Lebukott a dél-koreai klóndoktor

Lemondott egyetemi tisztségéről Dél-Korea vezető klónozásspecialistája, aki az idei év elején áttörésként értékelt bejelentéseivel ejtette ámulatba a világot. Az egyetemi vizsgálóbizottság szerint hamis eredményeket közölt a professzor – írja a BBC.

A világszerte ismert Hvang Vu-suk munkahelyén, a Szöuli Állami Egyetemen vizsgálóbizottság alakult, amely arra az eredményre jutott, hogy a professzor szándékosan meghamisította kutatási eredményeit. Az orvos elfogadta a bizottság döntését, bocsánatot kért, és lemondott a felsőoktatási intézményben betöltött pozíciójáról, de állításait nem vonta vissza. Tudományos eredményeit továbbra is hitelesnek tartja, és véleménye szerint a dél-koreai tudósok a történtek ellenére a világ élvonalához tartoznak.

A leleplezés nagy botrányt okozott az országban, ahol a professzort nemzeti hősként tisztelik. 2002 óta 40 millió amerikai dollárnak megfelelő állami támogatást kapott Vu-suk a kutatásaihoz.

Kételyek

A professzor először akkor hallatott magáról, amikor májusban bejelentette, hogy sikerült egy kutyát klónoznia. Az ezzel kapcsolatos írásait, és egy korábbi munkáját, az első embrióklón létrehozásáról ugyanez a bizottság fogja vizsgálni. Hvang a világon elsőként klónozott emberi embriót: májusi bejelentése szerint sikerült mesterségesen létrehoznia 11 őssejtkolóniát.

Kollégái szerint a 11-ből azonban kilenc biztosan hamisítvány, azt egyelőre még vizsgálják, hogy a maradék kettőt valóban klónozással hozták-e létre.

Egy kolléga mártotta be

A professzor körül akkor kezdett el vizsgálódni az egyetemi bizottság, amikor az egyik munkatársa bejelentette, hogy meghamisítottak egyes eredményeket. A múlt héten a vádakra reagálva Hvang beismerte, hogy egyes képek „hibásak”, de ennek ellenére ragaszkodott a tanulmányban foglaltakhoz.

Egy hónappal korábban egy másik ügy miatt robbant ki kisebb botrány a professzor körül. Hvang kénytelen volt lemondani a World Stem Cell Hub élén betöltött tisztségéről, miután kiderült, hogy a kutatás számára szükséges petesejtek egyikét az egyik munkatársa ajánlotta fel – ez azonban ellentétes az érvényes szabályokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik