Élet-Stílus

Egészségügyi zárlat két román faluban

Egészségügyi zárlat alá helyeztek két falut pénteken Románia délkeleti részén, miután mindkét településen madárinfluenzával fertőzött háziszárnyasokat találtak.

A két érintett település a fővárostól, Bukaresttől 140 kilométernyire keletre fekvő Stelnica, ahol kedd este fedezték föl, hogy néhány csirke vírushordozó, valamint a közeli Stefan Voda, ahol pénteken mutatták ki a gyorstesztek a madárinfluenza H5 típusú válfaját a baromfiállományban. A fölvett mintákat Nagy-Britanniába küldik, ahol további vizsgálatokat végeznek, hogy megállapítsák: a vírusnak a betegség emberre is veszélyes – Ázsiában eddig 71 halálos áldozatot követelő – H5N1 jelzésű változatára bukkantak-e.

A román hatóságok a betegség október eleji romániai felbukkanása után országszerte kötelezővé tették a baromfi ólakban tartását, s szigorú pénzbüntetést helyeztek kilátásba a rendelet megszegői számára.

Romániában eddig 55 ezer háziszárnyast öltek le, ez és a betegséggel szembeni védekezést célzó egyéb intézkedések eddig több mint négymillió dollárt emésztettek föl.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik