Élet-Stílus

Dandár, a szabados

Sokaknak fogalmuk sincs, hogy Budapesten létezik egy Dandár névre hallgató gyógyfürdő. Az elnevezés genezisét kutatva nem kell mélyre fúrnunk: a fürdő a Dandár utcában található a kilencedik kerületben, közel a Dunához. A környék elég vegyes képet mutat, az intenzív városrehabilitáció, a gomba módra szaporodó új építésű lakóházak, és a százéves, egyszintes, udvaros, elhanyagolt műhelyek gondoskodnak a vadromantikus hangulatról. Ebben a főzelékben áll a Dandár különleges épülete, rozsdavörös klinkertéglás angol gótikus várszerűség, boltíves kocsibejárattal, az épület tetején gombaszerű díszekkel.

A pénztárhoz lépcső vezet fel, kisebb hotel társalgójára emlékeztető helyiségről van szó. Az a mozaikcsempe borítja a falakat, mely ma a legdrágább burkolatnak számít, de ez nem új, talán az épülettel egyidős, olyan fél évszázados, noha az évek nem tettek kárt az élvezeti értékükben, épp ellenkezőleg. Vörös, narancssárga és szürke kövekből áll, ez a fajta színvilág ma már nem használatos.

Sebtapasz és zokni

A valódi meglepetés az öltözők előtt éri az embert, valamiféle nappaliba csöppen. Nem is annyira ízléssel, mint inkább kedvességgel berendezett szoba ez, a falakat itt is padlótól a mennyezetig vörös mozaik fedi, körben kék plüss fotelek sorakoznak, középen egy kis szekrényke áll, az ajtó mellett virágok. A falon kis tükör lóg, meg egy óra, házilag hegesztett konzolon pedig egy színes televízió a távirányító előtti időszakból, tetején szobaantennával. Hiába régi, minden tiszta és rendben tartott. Szeplő itt is akad, látszik a pénztelenség, a neonok csúfak, de egy külvárosi kis fürdőről van szó: az egészet be kéne balzsamozni, így megőrizni, ahogy van.

A kabinos nénis rendszer itt is tartja magát, a helyi ízekkel megspékelve. A férfi és női öltözőről ugyanis egy nyugdíjas korú hölgy gondoskodik, fesztelenül szaladgál a mezítelen férfiak között, természetessége olyan magával ragadó, hogy a férfiak szégyenérzete eltűnik. A meglepetések nem érnek véget. Egy korpulens úr pucéron egy padon váratlanul kis boltot nyit, mindenféle portékát rak ki zacskóban, egy tucat különféle színű világító kulcstartót, sebtapaszt, fekete zoknikat. Pucéron árusít, a sokat látott kabinos néni nem is tud ellenállni a kísértésnek, vásárol egy tompa kést négyszáz forintért.

Családias hangulat

Nők és férfiak közösen látogathatják a fürdőt. A medencék egy félkör alakú magas csarnokban helyezkednek el szorosan egymás mellett, hét hatalmas ablakon jön kívülről a fény, világításra alig van szükség. A teljes csarnokot mozaik fedi, ettől kicsit pályaudvar hangulat kerekedik. A két termálmedence 35 és 38 fokos, a hideg vizes pedig húsz, a szauna 80 fokos. Mindenütt élénk társadalmi élet folyik, a beszélgetésekbe belehallgatva kiderül, hogy nem alkalmi beszélgetőpartnerek cserélnek eszmét, ide törzsvendégek járnak.

A mozaikos zuhanyzók szerelvényei nem vették olyan jól a kanyart, mint a mozaikok, az eltelt évtizedek kikezdték a szerkezeteket, rozsdásodnak, korrodálódnak. Zuhanyzó nem épült az öltözőkhöz, csak a medencék mellett van néhány közös használatú. Az alapos mosakodás igénye itt életre hívja az öltözőben már tetten ért morált: az urak nem zavartatják magukat, kiugranak fürdőnadrágjukból, hogy ott is letusoljanak. Itt ez a természetes. A mellékhelyiségek lerobbant állapotban árválkodnak, rájuk férne egy alapos felújítás, a három matracos priccsből álló pihenőszobára nemkülönben, nem véletlenül nem használja senki.

Még több fürdő…

A FigyelőNet fürdőkörképében

A rajongó

A büfének már csak a pincében jutott hely. A már ismerős rőt mozaikok ellenpontozzák ugyan, de azért marad a picehangulat, a szűk folyosókkal, az idomtalan boltívvel és a közvetlenül az asztalok mellől nyíló kazánházzal. Itt biztosra mennek: két felirat is figyelmeztet, hogy a kazánházba tilos a bement, és három kiírás tiltja a dohányzást. A büfés valószínűleg nagy sportrajongó, mert a kirakatot és az egyik ajtót veterán szabadfogású birkózó-világbajnoksághoz, meg más birkózó bajnokságokhoz készült plakátok díszítik, sőt egy tavalyi bolgár- vagy ukrán nyelven készült birkózókat ábrázoló plakát is megtekinthető.

A Dandár Gyógyfürdőt azoknak ajánljuk, akik a klasszikus gyógyfürdőzés hívei, hiszen itt nincsenek különböző hőfokú gőzkabinok és szaunák. Továbbá azoknak, akiket a változatosság gyönyörködtet, akik el akarnak menekülni a tömeg elől, és akik családias hangulatra vágynak. És végül azoknak, akik fogékonyak a múlt szépségeire.

A belépő nyolcszáz forint. A büfé kézzel írt árlistája a sörökkel kezdődik: kétszáz és kétszázhúsz forintba kerülnek a magyar és külföldi fél- és egyharmad literes folyékony kenyerek. Utána sorban következnek a borok, nagyfröccs százas, hosszúlépés hetven forint. A rövid italok zárják a listát, feles vodka száztíz forint, ugyanennyibe kerül a kávé tejjel is. A rostos üdítő decije hatvan forint, egy pogácsa nyolcvanöt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik