Élet-Stílus

Megszavazták a kommunikációs adatok megőrzéséről szóló irányelvet

Az Európai Parlament elfogadta a telekommunikációs eszközök használatával kapcsolatos adatok tárolásáról szóló javaslatot.

Az irányelvtervezet nem foglalkozna a telefonbeszélgetések, sms-üzenetek, internetes adatforgalom tartalmával, bizonyos esetekben azonban a szolgáltatók kötelességévé tenné, hogy megőrizzék a kommunikáció helyére, idejére és az abban részt vevőkre vonatkozó információkat.

Az EP december 14-én 378-197-30 arányban fogadta el azt az irányelvet, amely lehetővé tenné a nemzeti hatóságok számára, hogy bűncselekmények kivizsgálása, felderítése és üldözése céljából hozzáférjenek bizonyos személyek telekommunikációs adataihoz.

Az elfogadott szöveg szerint a telekommunikációs szolgáltatóknak 6–24 hónapig kellene megőrizniük az adatokat. (A parlamenti szakbizottság még 6–12 hónapot javasolt). A kötelező adattárolást elmulasztó cégek a jogszabály tervezete értelmében „hatékony, arányos és visszatartó erejű” szankciókra számíthatnak. Az adatokhoz csak a tagállamok által meghatározott hatóságok juthatnának hozzá. Ezen túl minden kormánynak ki kell jelölnie egy független hatóságot, amely az adatok felhasználását kíséri figyelemmel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik