Élet-Stílus

13 százalékkal bővült a szállodai forgalom

2005. január–október időszakban a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma kismértékben emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele számottevően nőtt a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

2005. január–október időszakban a kereskedelmi szálláshelyek több mint 3 millió külföldi vendéget fogadtak, akik 9,6 millió vendégéjszakát töltöttek el. A 2004 azonos időszakához képest 5 százalékkal több vendég 2 százalékkal több éjszakát töltött el a szálláshelyeken. Az Európai Unió országaiból érkezett vendégek töltötték el a külföldivendég-éjszakák több mint háromnegyedét, 7,3 millió éjszakát.

A legnépszerűbb szállástípus a külföldi turisták körében a szálloda, azon belül a három- és négycsillagos kategória volt. A szállodák, a panziók és az ifjúsági szállók forgalma bővült, az üdülőházakban és a kempingekben csökkent az eltöltött vendégéjszakák száma az előző év azonos időszakához képest. A gyógyszállókban 6 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a külföldi állampolgárok.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek több mint 3 millió belföldi vendéget és 7,6 millió belföldivendég-éjszakát jelentettek. A vendégek száma 5, a vendégéjszakák száma 3 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. A szállodai forgalom nagyobb mértékben bővült az átlagosnál: 13 százalékos volt a vendégek, 11 százalékos a vendégéjszakák számának növekedése. A panziókban csekély mértékben nőtt a belföldi vendégek és vendégéjszakák száma. A többi szállástípusban a belföldivendég-forgalom – a vendégéjszakákat tekintve – 3–17 százalékkal csökkent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik