Élet-Stílus

Újabb képhamisítási ügy

admin
admin

2005. 11. 28. 10:51

Csalás miatt tett feljelentést Forró Tamás, a Belvedere Szalon tulajdonosa egy képhamisítási ügyben – írja a Népszabadság.

Az inkriminált festmény Cigánylány címmel 3,8 milliós kikiáltási áron, Ferenczy Károly műveként szerepelt a Belvedere következő aukciós katalógusában. Az anyag kiállítása alkalmával derült ki, hogy a szóban forgó munkát a kismesterként számon tartott Áldor János szignójával 80 ezer forintos kikiáltási áron már árverezték ez év tavaszán egy másik budapesti galériánál, de még ezen az alacsony áron sem talált vevőre.

Néhány hónappal később a képet a Belvedere Forró szerint csaknem 5,5 millióért vásárolta meg – a munkán ekkor már nem Áldornak, hanem a magyar festészet egyik legnagyobb mesterének, Ferenczy Károlynak a szignója volt látható.

Az egykori médiasztár, jelenlegi galériatulajdonos „gyanúba keveredett képnek” mondta a Cigánylányt, és bejelentette, hogy öt szakember bevonásával további vizsgálatoknak vetik alá a festményt. Nekik kellene majd a kép valódiságát illetően állást foglalniuk; maga a galéria – tette hozzá – jóhiszeműen járt el az ügyben. Forró nem tartotta kizártnak, hogy a Belvedere lejáratására tett kísérlet történt, mert szerinte a galéria „piaci sikere okoz bizonyos feszültséget a szakmában”.

Úgy fogalmazott, hogy az aukciós házak munkájának 90 százalékát mostanában a hamisítványok kiszűrése jelenti. Hozzátette: eljárnak a MÚOSZ-nál és az ORTT-nél is, mivel szerinte bizonyos lapok és tévécsatornák etikátlanul viselkedtek az üggyel kapcsolatban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.