Élet-Stílus

A kérdés a régi: menjek vagy maradjak?

Mivel itt a tél, és tudjuk, hogy a kultúrafogyasztási szokások nem izotermikus folyamatok (tehát erősen függenek a hőmérsékletváltozástól), a múlt héttől azoknak is ajánlunk néhány programot, akik megijednek a havazástól és mondjuk a Stereo MC’s helyett a tévét választják. Persze továbbra is erősen ajánljuk, hogy ne hagyja ki senki a koncertek, színházi esték varázsát. Szóval most is marad a kérdés: menjek, vagy maradjak?

Menjek …

November 26. szombat

… egy fergeteges drum’n’bass partyra az Events Hallba


A kérdés a régi: menjek vagy maradjak? 1

Roni Size

Az idei év utolsó Aerocaféján sem fogunk unatkozni. Járt már a rendezvény sok helyütt, ezúttal a Hajógyári-szigeten található Events Hall ad otthont a minifesztiválnak. A változatosság nemcsak a helyszín megválasztásában jellemző, hanem a zenei palettára is állandóan más színterek képviselői kerülnek fel a tangótól a legsúlyosabb jungle-ig.
Roni Size, a drumandbass brit császára utoljára két évvel dübörögtette nálunk a hangfalakat a Szigeten. Most ugyanannak a szigetnek egy másik pontkára tér vissza MC Dynamite-tal, az utánozhatatlan orgánumú szájtépővel. A Doc Scott Goldie mellett a legnagyobb d’n’b kiadó, a Metalheadz (fém)feje szintén nem először intéz el minket masszív funkkal átitatott szettjével. Őt Stamina MC “kíséri mikrofonon”, akinek a radiocafé 98.6-on is gyakran hallható Barcelona című dal csodálatos vokálját köszönheti a világ.

November 27. vasárnap

… színházba, A kulcsra a Kamrába


A kérdés a régi: menjek vagy maradjak? 2

Máté Gábor és Fekete Ernő

Vasárnap a legjobb színházba menni, hogy elfeledjük a hét utolsó estéjének rossz hangulatát. Pláne, ha találunk egy olyan darabot, mint a Kamrában az Asher Tamás rendezte A Kulcs.
Forgách András darabjában két férfi beszélget egy eszpresszóban. Véletlenül testvérek. Véletlenül találkoztak. Na jó, csak majdnem véletlenül. Hiszen pontosan tudják, hol keressék a másikat, ha szükségük volna rá. És most, ha ezt kezdetben nem is veszik tudomásul, épp nagyon nagy szükségük van a másikra. Rendes ürügye is van a találkozásnak: az elegáns és gazdag báty a lompos öcs lepukkant lakásának a kulcsát szeretné megkapni…Megkapja. Innen indul egy másik történet, vagy mégiscsak ugyanannak a folytatása?!
Máté Gábor és Fekete Ernő a testvérpár, és a további szereposztás sem akármi: Vajdai Vilmos, Pelsőczy Réka, Fullajtár Andrea, Rajkai Zoltán, Kovács Lehel, Szacsvay László és Lázár Kati.

November 28. hétfő

…Stereo MC’s koncertre a Pecsába


A kérdés a régi: menjek vagy maradjak? 3

Stereo MC´s

A Sziget történetének talán egyik legjobb koncertje volt a Stereo MC’s. Még az olyan örök kétkedőket is meggyőzte és táncra perdítette, akik az elektonikus mütyürökkel dúsított zenétől idegenkednek.
A nottingham-i városbíró kegyetlenkedései elől, majd’ két évtizede Brixton-ba költözött két barát, Nick Hallam és Rob Birch zenekara vélhetően a Pecsa közönségének talpát is viszketésre ingerlik. Az új album, a Paradise a mértékadó zenei sajtó által egyhangúlag agyba-főbe dicsért lemez, legjobb számai rég beköltözhettek a hallójáratainkba, s ízületeink is ismerősen rándulnak össze az ellenállhatatlan ritmusok impulzusaira, még a júliusinál is nagyobb bulit ígérve. Persze, a – dobossal és vokalista csajokkal érkező – Stereo MC’s esetében sosem volt ez másként. 1992-es Connected, és a Step It Up nem csupán a házibulik, táncklubok (és reklámszakemberek) kedvencévé katapultálták a csapatot, de megnyitották a kaput a koncertdobogók irányába is. A stadionokban így a csúcson lévő U2, vagy éppen az amerikai utazó rock-cirkusz, a Lolapalooza közönsége ölelhette keblére a táncritmusok avatott mestereit, akik aztán a fáradalmakat alaposan kipihenve, jó ideig nem is jelentkeztek új albummal. A 2001-es Deep Down And Dirty, illetve a már említett Paradise szerencsére bizonyította: a színpadon hipnotikus önkívületben mozgó Birch és csapata a mai napig tudja, mi kell a jó tánczenéhez.

November 29. kedd

…operába a Művészetek palotájába


A kérdés a régi: menjek vagy maradjak? 4

A Művészetek palotája

Ha az előző napi táncot az idegek még mindig nem hagyták abba, és le akarjuk vezetni valamivel az őrületet, mi is lehetne jobb, mint egy opera.
Például, a Művészetek palotájában kedden Haydn operája, az Andromeda e Perseo
„koncertszerű előadásban” jó megoldásnak tűnik. Még akkor is, ha ez a Haydn nem Joseph, hanem Michael.
Michael Haydn, Joseph Haydn testvéröccse a maga korának nagyra becsült komponistája volt. Alkotásait az idő és a zseniális idősebb fivér művészete árnyékba borította, ám napjainkban – a zeneszeretők legnagyobb örömére – egyre több műve kerül elő a feledésből.
Az Andromeda e Perseo Giambattista Varesco salzburgi főkáplán szövegkönyvére készült. Varesco kitűnő librettista volt, Mozartnak is dolgozott, ő írta például az „Idomeneo” szövegét. Perszeusz és Andromeda mitológiai történetében Varescót elsősorban a négy főszereplő lelkivilága érdekli, s Haydn a kétfelvonásos librettót a kor követelményei szerint virtuóz vokális szólamokban komponálta meg.
Főbb szerepekben Fodor Beatrix, Gál Gabriella, közreműködik a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar és a Berzsenyi Dániel Főiskola Énekkara (karigazgató: Vinczeffy Adrienne). Vezényel és rendezte: Pál Tamás


November 30. szerda

… egy világhírű jazz-szaxis koncertjére a Tarfóba


A kérdés a régi: menjek vagy maradjak? 5

Coleman játszik

Amikor a világhírű szaxofonos, Steve Coleman tavaly a Trafóban koncertezett, megismerkedett néhány magyar dzsesszistával. Négyüket meghívta a Mystic Rhythm Society nevű együttesébe. Az így kibővült csapat nemrég európai turnéra indult, és ennek során természetesen hazánkban is fellépnek.
Az ötven körüli tenorszaxofonista-zeneszerző kezdetben szülővárosa, Chicago R’n’B bandáiban játszott, aztán New York-i big bandekben fújt, mígnem a nyolcvanas években komoly filozófiai és zeneelméleti alapon saját improvizációs technikát dolgozott ki, mellyel egyesítette a dzsessz, funk, soul és világzene ritmusait, a koncepciót pedig M-Base-re keresztelte. Ezúttal Borbély Mihály tárogatón, Lukács Miklós cimbalmon, Lantos Zoltán hegedűn játszik majd, Winand Gábor pedig énekel. Hangulatfokozóként Tűzkő Csaba autentikus népzenei ihletésű szerzeményeit játszó kvintettje is felleép.

December 1. csütörtök

… a Bárka Színházba, megnézni a maffiózó környzetbe ágyazott Gorkij darabot


A kérdés a régi: menjek vagy maradjak? 6

Maffiózó nyaralók

A kísérletező kedvű színházi műhelyek nemzetközi seregszemléje, az I. COMET fesztivál november 25-december 2-ig várja a megszokottól eltérő színházi felfogást kedvelő nézőket a Bárkában. Az idei évben leginkább az aktualizálásra, a mára reflektáló koncepciók mentén megrendezett darabokra fókuszál a fesztivál. Az Astorka Színház szerdai Gorkij darabja is erősen ismerős helyzetekre írta át a Nyaralókat.
Az Astorka Színház az 1968-as szovjet megszállás következtében megszűnt pozsonyi Divadlo Na Korze hagyományainak követője, azaz erős és sajátos rendezői értelmezésekben állít színre klasszikus, illetve kortárs drámákat. Gorkij: Nyaralók című darabjának eredeti struktúráját, szereplőviszonyait bár megtartotta Roman Polák rendező, ám a szöveget átírta, új közegbe helyezte: napjaink újgazdag, maffiózó társadalmának viszonyai közé. A kritika a Play Gorkij című produkciót többek között a nagyszerű filmes projekció, a kitűnő színészi munka és a részletek kidolgozottsága miatt dicsérte.


Maradjak …

… olvasni

Aron, Raymond: Az elkötelezett szemlélő
Beszélgetések Jean-Louis Missikával és Dominique Woltonnal


A kérdés a régi: menjek vagy maradjak? 7

Az antikonformista entellektüel

Raymond Aron (1905–1983) a huszadik század egyik legjelentősebb politikai filozófusa és szociológusa volt. Könyvei, tanulmányai és nem utolsósorban nevezetes vezércikkei, kommentárjai a Le Figaró-ban és a L’Express-ben nevét Franciaország határain túl is ismertté tették: számos világhírű egyetem vendégtanára, díszdoktora volt; Kissinger a „tanítómesteré”-nek nevezte.
Aron hűvösnek, „fagyosnak” mondott stílusa mögött szenvedélyes érdeklődés , a szemlélő, az elemző elkötelezett intellektuális passziója munkál: a megértés és az analízis igénye szemben a II. világháború utáni, főleg baloldali értelmiség messianizmusával. A valóság és a valóságból adódó cselekvési lehetőségek feltárása érdekelte a filozófiában és a politikában egyaránt. Számára a liberalizmus nem elvont elveken alapult. A modern társadalmak elemzésével próbálta igazolni a politikai és szellemi szabadelvűséget.
Ez az antikonformista entellektüel, akit a hidegháború beköszönte óta jobboldaliként könyveltek el bizonyos értelemben, minden kiátkozás ellenére hű maradt önmagához: távolságot tartott mindenféle hatalomtól, még attól is, amellyel egyetértett.
Ez a könyv arra a háromrészes, 1980-ban készült televíziós beszélgetéssorozatra épült, amely Aron és két, akkor a harmincas évei elején járó fiatal ember, egy közgazdász (Jean-Louis Missika) és egy szociológus (Dominique Wolton) között zajlott le a kamerák előtt. (A beszélgetéseket az Antenne 2 csatorna tűzte műsorára.) Két nemzedék szembesült egymással: a kérdezők kíméletlenül faggatták, provokálták Aront, mert 1968-as szereplőként, kiábrándult, kijózanodott marxistaként őszintén meg akarták ismerni egy magatartás indítékait, titkát.

… tévézni

November 26. szombat

Fellini: 8 és fél
M1, 23.15


A kérdés a régi: menjek vagy maradjak? 8

Mastroiani pózol

Fellini Oscar díjas filmje minden idők minden „legjobbfilm listáján” szerepel, és tényleg: az egyik legnagyszerűbb alkotás, amit celluloidszalagra elképzeltek.
A történetet: Guido, a filmrendező visszavonul egy magánklinikára, szeretne elbújni a világ elől, ám minden kísérlete kudarcba fullad. Nemcsak felesége és szeretője üldözi folyvást, hanem az a rengeteg ember is, aki tőle vár újabb munkát, egy következő, lehetőleg ismét nagy sikerű filmhez. A zseniális ötlet várat magára, helyette álmok, gyerekkori szorongások gyötrik. Képzeletében elvonulnak mind a nők, akik valamilyen szerepet játszottak az életében.

November 27. vasárnap

Egerek és emberek
TV2, 23.00


A kérdés a régi: menjek vagy maradjak? 9

Malkovich a fogyatékos de erős

A Nobel-díjas író, John Steibeck egyik legismertebb művének filmes adaptációját Gary Sinise rendezte. A nagy gazdasági válság idején az intelligens, de nyüzüge George (Gary Sinise) és a bivalyerős, de szellemileg kissé fogyatékos Lennie (John Malkovich) együtt járják Amerikát, munkát keresnek. Egy kaliforniai farmon végre felfogadják őket, de Lennie mássága bántja a többi munkás szemét…
Tökéletesen kivitelezett naturalisztikus mese a hűséges barátságról, a magányról és a szerelemről.

November 29. kedd

Ozon: Homok alatt
M2, 22.00


A kérdés a régi: menjek vagy maradjak? 10

Semmi vér, csak homok

Francois Ozon, a francia és egyben a nemzetközi kortársfilm durcás fenegyereke most megmutatja a másik arcát.
2001-es alkotásában nincs vérfertőzés, középpontjában nem a homoszexualitás áll, és az öngyilkosok száma is elhanyagolható. A rendező ezúttal nem akart nagyot mondani, nem akart provokálni, csupán el szeretett volna mesélni egy egyszerű, de megindító történetet. Marie élete békésen, zökkenőmentesen csordogál, boldog unalomban tengődik férje oldalán. Napjai pontosan kiszámíthatók, adrenalinszintje állandó, és egy elütött béka EEG görbéjével konvergál. Egyik szokványos nyaralásuk során azonban férje úszni megy, és többé nem tér vissza. Az ötvenes nő eddigi élete hangos robajjal zuhan össze, csak az tartja benne a lelket, hogy hisz társa visszatérésében…
Mélyen emberi történet csak úgy magában, puskaropogás és fékcsikorgás nélkül…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik