Élet-Stílus

Esztergom, a fényes-hangos

 

Árak, menük

A teljes aquaszigetre 2100 forint a belépődíj. A wellneszközpont szolgáltatásait további 2500 forintért lehet igénybe venni, pénteken és hétvégén ötezerért, a török fürdő díja januárig ötezer, az szilveszter után viszont már 15 ezer forint.. Fogyasztani a lakberendezéssel foglalkozó folyóiratok lapjairól leugrott bárban és az önkiszolgáló étteremben lehet. Az önkiszolgáló étteremben 220 forintba kerül a leves, 190-be a főzelékek. A köretek szintén 200 forint körül mozognak, a húsok – sertés és szárnyas – 500 körül. Az olcsó ételeket drága italok ellenpontozzák, fél literes kóla és magyar sör 350 forint. Desszert nincs, azért a szomszédos kávézóba kell menni, van viszont menü, 560 forintért.

A magyar építészet egyik különös, többet szidott, mint dicsért alakja, az egyetlen akadémiai tag építész, Finta József tervezte az esztergomi gyógy-, élmény- és nyáron talán strandfürdőt. Az épület nyitott legyező alakú, mely forma azonban a város egyetlen pontjáról nemhogy nem érvényesül, de nem is látható. A bazilika árnyékában elterülő épület méregzöld, állítólag egyelőre, mert a galvanizált vörösréz lemezek idővel beantikolódnak, olyan lesz, mint a kupola borítása, így rímel majd régi és modern. A zöldre tehát van mentség, a funkciótlan, piros, az épületet hosszában díszítő elemekre viszont nincs.

A fürdő a Duna-Kis-Duna határolta, földrajzi szempontból szigetnek minősülő földdarabra épült, ezért viszonylag kis alapterületű, a tetején viszont füves, lifttel is megközelíthető napozót alakítottak ki. A parkoló kifejezetten kicsi, noha ez egyelőre, mivel a létesítmény november 17-én nyitott, nem jelent problémát: alig van látogató. A tervek szerint a szigetre még egy hotel is épül néhány éven belül, bizonyosan nagy zsúfoltság lesz.

Minden érzékszervre

A gondolatébresztő épületben finn, aroma-, hang- és fényszauna üzemel, utóbbiban a teljes kikapcsolódást a piros-kék-zöld-sárga fényforrások segítik, melyek különböző, néhány perces programok szerint világítanak. A hangszórókból csobogás, madárcsicsergés és relaxációs muzsika hallható. A most már szériatartozéknak számító finn szaunát 97-98 fokra hevítik, az aromaszaunát 70-75 fokra. A hang- és fényszauna 50-55 fokon dolgozik.

A szauna pihenőjében található az egyelőre nem üzemelő ultramodern bár: a tervek szerint a belépőjegyben a frissítők fogyasztása is benne foglaltatik – kicsit a külföldön népszerű all inclusive szolgáltatás mintájára. A bár annyira egészségpárti, hogy még kávét sem főznek.

Nem hiányozhatnak a pihenőhelyiségek sem, melyek Esztergomban inkább hasonlítanak egy elegáns nappalira, mint egy fürdőre. Nem az eredetieskedő lakberendezési elképzelések jutottak érvényre, mindenütt az ellazulás, a kikapcsolódás feltételeinek megteremtése volt a cél. Meleg színekből és természetes anyagokból építkeztek, a falakat parafa borítja, a padlót fahatású linóleum, a matracos ágyak, székek és kanapék pedig rattanból valók, és hatalmas levelű virágok mindenütt. Az újságok és a könyvek szériatartozékok, sőt, talán az országban egyedülálló módon még a szolárium is ingyen van.

A vezetőség egy kulturális missziót is felvállalt. Népszerűsítik – a finn mintára hivatkozva – a meztelen szaunázást. A feladat az úszómester vállán nyugszik, aki – a dolog iróniája – férfi. Nem könnyű megbízatás egy vidéki kisvárosban.

Dézsából ömlik

Viszont csak hölgyek használhatják a rózsaszauna névre keresztelt forró kabint, mely a diszkriminatív látogatási megkötéseken túl egy félméteres acélrózsától és a számítógép adagolta émelyítő illatoktól eltekintve semmiben nem különbözik egy hagyományos szaunától.

A hideg vizes merülőmedencét higiéniai okokra hivatkozva mellőzték, helyette élményzuhanyok épültek különféle gombokkal. Szimulálható eső és zápor különböző, kék, piros fények társaságában, folyhat egyszerre hideg és meleg víz az óriási rózsából, és így tovább. Készült egy kneipmedence is, melynek funkciója sosem volt egészen világos a FigyelőNet újságírója előtt, továbbá egy úgynevezett váltóvizes lábáztató, és végül a fénypont a fej fölé szerelt dézsa, ha valaki nem szereti a zuhanyt. A jacuzzi relaxációs pezsgőfürdő név alatt található a szaunák tőszomszédságában. A komplexumhoz tartozik egy még félig kész klubhelyiség, mely az ígéretek szerint projektorral lesz felszerelve, és hasonló stádiumban található a tévéképernyős futógépekkel felszerelt edzőterem is.

Még több fürdő!!!

Az ország közel két tucat fürdőjéról tájékozódjon a FigyelőNet fürdő-körképéből >>

Kockás kendők

Esztergom egyik különlegessége a törökfürdő, vagyis a hamam. A szobányi helyiség közepén franciaágy-méretű alulról hevített márványtömb áll, körülötte óriási mosdók. A forró hamamban lassú izzadás kezdődik, míg fel nem puhul a bőr, ha ez megtörtént, szakavatott masszőr ledörzsöli a vendég testét olívaolajból készült szappannal, majd újabb izzadási fázis következik, melynek végén ott van, amire mindenki az elejétől várt, egy alapos, egyórás masszázs. S hogy a részletek se hiányozzanak: a burkolatot, a márványt és a csempét is Törökországból szállították. A kiegészítők is rendelkezésre állnak: tradicionális kockás kendők és rézedények, török falidíszek, lámpák, díványok. A hagyományokat nem követik annyira szolgalelkűen, mint azt az enteriőr esetében, az eredetileg csak férfiaknak fenntartott hamamnak egy modernebb, európai értelmezésével találkozhatnak a vendégek: férfiak és nők vegyesen vehetik igénybe.

A hamam esetében valószínűleg az ár lesz a szűk keresztmetszet: az idei bevezetőár ötezer forint, januártól viszont már tizenötezret kell fizetni. Az üzemeltetetők kalkulációja szerint napi tizenkét-tizenöt ember látogathatja majd a törökfürdőt, bejelentkezés alapján.

Zoli az élményfüdőben

A fedett élményfürdő a szabadtéri elemek nélkül félkarú óriás. Tágas és világos, valóságos trópusi őserdő található benne, látható úszónövényekkel, halakkal betelepített tó, lótusszal, a terráriumban megtekinthető Zoli, a pápaszemes kajmán, de mindez nem feledteti a legnagyobb hiányosságot, hogy nincs úszómedence csak a szabadban. A hullámmedence is épületen kívülre szorult, ami marad: egy nagyobb és egy kisebb termál, gyermekmedence és nagy, szabálytalan sodrófolyosós. Különös módon, noha termálmedencéből kettő is van, mindkettő 35 fokos.

A sekély gyermekmedence páncéljából középen vizet köpő teknősbékával és a medence szélén álló, hajából vizet spriccelő bohóccal jelzi, ki a célcsoport. A huszonhat fokos élménymedence egy sziget körül tekereg, sodrófolyosóval, gombával, gejzírrel, nyak- és hátmasszírozókkal dolgozik. További hangulati elemként érdemes megemlíteni a könnyű, valamiféle papírmaséra emlékeztető, de műanyag műsziklákat, és a rengeteg növényt. Esztergom imádja a fényeket és a hangokat, még a két csúszdában is világítnak a színes lámpák, izgalmat fokozó sikolyok hallhatóak – tízezer effektet építettek be. Viszont úszómedence híján a mászófal az egyetlen hely, ahol aktívan lehet pihenni.
 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik