Élet-Stílus

Hólánc kell a horvát határon

Több horvát és szlovén határátkelőn is visszafordítják azokat az autósokat, akik hólánc vagy téli gumi nélkül érkeznek.

A havazások kezdetével a külföldre utazók számoljanak azzal, hogy az átutazó- és célországok határellenőrzői és rendészeti szervei a hóviszonyok függvényében kérhetik a téli gumi használatát és a hólánc bemutatását. A Határőrség tájékoztatása szerint a magyar oldalról érkező autósok rendkívüli ellenőrzésre számíthatnak két horvát (Letenye, Berzence) és három szlovén (Tornyiszentmiklós, Nemesszép, Rédics) határátkelőn, s aki nem rendelkezik az említett felszerelésekkel, az kénytelen lesz visszafordulni.


Magyarországon a határátkelőhelyeken a magyar közútkezelő által kihelyezett táblák alapján ellenőrzik a határon lévő hatóságok a hólánc meglétét. Jelenleg azonban még nem helyeztek ki egyik magyar határátkelőhelyen sem hólánc használatára kötelező táblát.

A hirtelen lezúduló hó azonban több helyen is kisebb fennakadásokat okozott. Budapesten a közterület-fenntartók 50 úttakarító gépe végzi a szórást a főbb útvonalakon. Vas megyében 4 centiméteres hótakaró alakult ki, és a szakember szerint a csapadéknak van utánpótlása, a szél miatt pedig akár hóátfúvások is keletkezhetnek. Hasonló a helyzet Tolna megyében, ahol összességében 2-4 centiméternyi hó esett. A főutak vizesek, kis foltokban hókásásak, a mellékutak havasak. A hóeltakarító gépek reggel óta folyamatosan dolgoztak, elzárt terület nincs a megyében, baleset nem történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik