Élet-Stílus

Fekete sör és autós praktikák Prágában

Szerelmesei szerint Prága rendelkezik mindazzal, amivel egy tökéletes világvárosnak, de legalább egy tökéletes turistahelynek rendelkeznie kell. Könnyen elérhető, nem kell hosszú utakat megtenni egyik nevezetességtől a másikig, és a kulináris élvezetnek is hódolhat az ember.

Magyarországról egyáltalán nem hosszú az út autóval a cseh fővárosig. A mindössze öt-hat órás kocsikázás könnyen elcsábítja az embert, hogy még véletlenül se busszal menjen Prágába. Pedig az autó igazából csak egy púp a hátunkon. Prága legtöbb látványossága ugyanis a város belső kerületeiben található, így igazából a legjobb, ha ott is lakunk. Annak ellenére, hogy a külső részekről is könnyen elérhető a belváros, a hangulatos kocsmák és a kivilágított szobrok arra ösztönzik a turistát, hogy éjszaka is körülnézzen. És ahogy nálunk a BKV, úgy a cseh tömegközlekedés is csak éjjel 11-ig jár.

Tehát legjobb a belvárosban szállást keresni, azonban az autónak „szálláshelyet” találni egyáltalán nem egyszerű feladat. Hogy megóvják a helyi lakosok autózási szükségleteit, Prága közepét védett övezetnek nyilvánították, azaz csak ott lakók parkolhatnak. A turisták így kénytelenek kifizetni a fedett parkolóházak borsos, naponta akár 9-10 ezer forintnak megfelelő díját. A leleményesebbek találhatnak azért tipikus magyar megoldást is: akad azért néhány hely- ezeket szaggatott fehér vonal jelzi az aszfalton-, ahol bárki megállhat az autójával. Parkolási díjat, pedig hétvégén nem kell fizetni, így ha péntek délután érkezünk és hétfő délelőtt el is megyünk, a kocsi négynapos tartását megúszhatjuk 3500 forintból. Ehhez viszont szerencse kell, úgyhogy a buszos utazás biztonságosabb és pénztárcakímélőbb megoldást is jelent.

Városok anyja

Prágát rengeteg becenévvel illetik. Míg a csehek matka městnek, városok anyjának nevezik fővárosukat, addig mások Száztornyú Prágának is mondják, azonban legnépszerűbb jelzője a Zlatá Praha, vagyis Arany Prága.

A csehek fővárosa talán azért az egyik legcsalogatóbb a magyar turisták számára, mert bárki bármit mondd, azért egy hosszú hétvége alatt minden nevezetességet meg lehet nézni. Prága megőrizte örökségét, a történelmi épületegyüttest, és az európai fővárosok sorában egyedülállóan érintetlen városképet. A várost a hosszú sétálásokra találták ki. A szűk kis kikövezett utcákon és sikátorokon csak gyalog lehet közlekedni, ráadásul minden sarkon van valami szemet gyönyörködtető látványosság: egy barokk palota vagy egy kubista kávéház. A város négy részből áll, melyek közül egyet sem hagyhatunk ki: Óváros, Újváros, Hradzsin, Kisoldal.

A legfőbb központ és a legtöbb látnivaló az Óvárosban található, amelyet ha Budapesthez hasonlítunk, akkor a Pesti oldal belső kerületeinek felel meg. Ezen a részen van a turistákkal és szuvenír boltokkal teli Óvárosi tér a jellegzetes csillagászati órával az Orlojal és a Husz emlékművel. Kirándulásunkat talán érdemes itt elkezdeni, mert ha fáradtan érkezünk ebbe a városrészbe, gondjaink adódhatnak, ugyanis nem könnyű pihenésre alkalmas helyet találni. Noha a téren rengeteg pad van, a sok ezer turista egy része mindig ott, vagy a sörözők teraszán üldögél. Az Óváros után érdemes a mellette elhelyezkedő Újvárost megszemlélni.

A neve ellenére alapjait 650 éve fektették le, és az Óvárossal ellentétben, itt sokkal több zöld park található. Prága hegytetőn lévő, inkább katedrálisvárosnak, mint pusztán várnak titulálható Hradzsinja, a nemzet jelképe, szíve. A Hradba, a Várba belépőjegyet kell vennie annak, aki nem elégszik meg a puszta körbejárásával, ami gyorsabb tempóban is három órát vesz igénybe. A várban több múzeum is helyet kapott, de a belépőjegy megvásárlása nélkül is bemehetünk a várteret uraló Szent Vitus Székesegyházba.

Prágai turistaélet

Egy klasszikus hosszú hétvége alkalmával nem is láthatunk helyi lakost az utcákon, csak hömpölygő turistacsoportokat. Prágában talán ez a legrosszabb, nem lehet a nélkül megnézni a nevezetességeket, hogy valaki ne álljon elénk, ne vigyen minket magával az emberáradat. A legnagyobb és állandó tömeg a Károly-hídon van. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük és a helyi mesterek műveit is megszemléljük már reggel nyolckor el kell foglalnunk a hidat.

Ugyanez vár ránk a Hradzsinban is, ahol minden órában megnézhetjük az őrségváltást. Míg a régi rendszerben a khaki egyenruhás, libasorban masírozó őrök az államhatalom erejét demonstrálták, addig mára a turisták puszta szórakoztatására tartják fenn az ezredet. Estére a helyzet azonban elviselhetőbb lesz, a prágai kocsmák már felkészültek a sörbarát turistákra.

Sör nélkül mit sem ér

A legfontosabb, amit meg kell fogadnunk, ha a cseh fővárosban járunk, hogy csak végszükség esetén költünk üdítő italra. Amúgy ha megszomjazunk, akkor csak a keserű sörből szabad fogyasztani. Az egész napos városnézegetés után semmiképpen sem szabad az ágyon végigdőlni és elaludni, hanem a leghíresebb kocsmákba kell a fáradt lábnak új életet adni.

Elsőként a legnevesebb prágai sörözőről essék szó, az U Flekuról (Kremencová u. 11.), amelyet 1459-ben alapítottak. Akár a világos, akár a barna sör híveiről van szó, az U Fleku fekete, 13 fokos sörét meg kell kóstolni. A hely nevezetessége nemcsak a fekete sörből ered, hanem a szervírozásból is. Negyedóránként a kiszolgálók felkapnak egy hatalmas tálcát, és megkezdődik a sörosztás. Aki előtt nincs teli korsó, az rögtön meg is kapja a magáét. A fizetés, pedig egyszerű: ahány „sörvonal” van a papírlapon, annyiszor kell az 50 Koronát kifizetni. A sör szinte itatja magát, ezért a tizenöt perc eltelte egy örökkévalóságnak tűnik. A hangulatot pedig a harmonikás és a trombitás is fokozza, akik minden nemzet népdalát ismerik. A magyarokat könnyen kiszúrhatjuk: ordenáré hangon üvöltözik, hogy az a szép, az a szép, akinek a szeme kék….

A másik igen neves vendéglő az U kalicha, A kehely (Na bojišti u. 12.), amelyet egyszerűen mindenki csak Švejk vendéglőjének hív. A sörözőt a ferencjózsefi idők karikírozott stílusában rendezték be, ahol a derék katona a falakról, ajtókról és a korsókról is visszanéz ránk. Szintén helyben főzik a sört, és szintén szó nélkül azt kapja a betévedt vendég. Az U Flekuval ellentétben Švejknél a diszkrimináció is helyet kapott: a férfiak kriglivel, a nők korsóval kapják a világos nedűt.

És bár a sör mindenhol hamar a fejbe kólint, egy dolgot ne feledjünk: Prágában már néhány helyen bevezették a szervízdíjat. Ha nem vigyázunk jóhiszeműen kétszer fizetjük ki a borravalót. A vendéglősök, pedig erre számítanak, ezért a leghíresebb helyeken, beleértve a fenti kettőt is, nem jelzik a számlán, hogy a végösszegbe beleszámolták-e a felszolgálási díjat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik