Élet-Stílus

Zengő helyett Nagy Tubes

A Pécs melletti Nagy Tubes hegyre javasolja telepíteni az eredetileg a Zengőre tervezett új NATO-radart a kormány – jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán, miután erről tájékoztatta Sólyom László köztársasági elnököt a Sándor-palotában.

Az eddigi alternatív lehetőségek között sokáig nem szerepelt a Tubes, holott a többi helyszínről hamar kiderült, hogy nem, vagy csak kevéssé alkalmas radarállomás építésére.
A Mecsekben lévő 611 méter magas Nagy Tubes csúcsán jelenleg is katonai létesítmény működik, és kielégítheti az üggyel kapcsolatos környezetvédelmi és biztonságpolitikai szempontokat is. További előnye, hogy nem sokkal alacsonyabb a Zengőnél – amely 682 méteres –, ennek köszönhetően a mérések szerint az ide tervezett állomás felderítőképessége sem lenne lényegesen rosszabb, mint az eredeti helyszíné.


A FigyelőNet kérdésére Vay Márton, a Zengő-helyszín elleni civil kedeményezés  egyik meghatározó szervezetének, a Védegyletnek a munkatársa elmondta, hogy a Tubes szerintük is elfogadható megoldás. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy csak abban az esetben tartják jó választásnak az új helyszínt, ha a természet rovására nem épülnek a környéken új utak és nem bővítik a már most is ott lévő katonai objektum területét.

Vay Márton nagy sikernek tartja, hogy az évek óta húzódó, több kormányciklus óta bebetonozottnak tűnő zengői helyszíntől végül is sikerült eltéríteni a kormányt. Mint mondta, ez elsősorban a helyi lakosok elszánt ellenállásának köszönhető. Hozzátette, hogy más ügyekben is lehetne ennek példáján eredményeket elérni, ha a helyi lakosok jobban hallatnák a hangjukat.
 
Az új helyszínt az illetékes szakhatóságokkal, az önkormányzatokkal, a környezetvédőkkel és a NATO-val is egyeztetni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik