Élet-Stílus

Egy légies afrodiziákum

Az 1812-es alapítású champagne-i (Tours-sur-Marne) családi pezsgőház, a Laurent-Perrier rozéja tán a világ legismertebb rozé pezsgője, és tényleg jó.

Most ne menjünk bele az igazi, hagyományos pezsgő készítésének módjába. Olyan bonyolult és regényes folyamat ez, melyet szerény rovatunk dióhéjába lehetetlen belesűríteni. Assemblage, tirázslikőr, expediálás, degorgement, giropalette – inkább hagyjuk. Egy vázlatos leírás csak annyit ér, mint Woody Allen anekdotájában a gyorsolvasás. (Elvégeztem egy gyorsolvasó tanfolyamot, és tegnap délután kiolvastam a Háború és békét. Az oroszokról szól).

A halovány hagymahéj- vagy lazacszínű, virágillatú italban hosszan gyöngyöző apró gyöngysor száll az ég felé, ez, mint tudvalévő, az igazi pezsgő szimptómája. Az olyan durva holmikba, mint a szódavíz, kívülről injektálják a szénsavat, és tessék megnézni, egy pohár szóda ménkű nagy, összevissza buborékok káosza. Pezsgőnkben az élénk, fanyar, meszes savak fölött gomolyog a harapós szénsav, a távolból édes érintés. Lágy, telt és olvadékony faktúra, gyümölcsös (epres-cseresznyés) effektek, a végén kis kesernye. Karcsú elegancia.

A Laurent-Perrier rozé pezsgő héjon áztatással készül, azaz a szőlő tokkal-vonóval (orrcsúcstól a farokúszó tövéig, héjjal-maggal) három napig együtt erjed, így nyerve ki a pinot héjából a szín- és aromaanyagokat. Az alapborok a legjobb champagne-i dűlőkről, megannyi Grand Cru-ről kerülnek ki. Ez a kompozíció 1968-ban penderedett a polcokra először, azóta ő „a” champagne-i rozé. A jellegzetes XVII. századi stílű palackot kicsit vérfagyasztó, rózsaszínben játszó fém díszdoboz rejti, olyasmi, amire az ember kiskorú gyereke azonnal rákattan és elkobozza, a doboz egyébként valahol a kerti törpe távoli, Champagne-ba szakadt rokona.

Pezsgőnket hűtsük le 8-10 fokra. Legjobb aperitif, ébredés után is ösztönzőleg hat, kitűnő afrodiziákum, jól pászítható szárnyasokhoz, friss sajtokhoz, továbbá gyümölcsalapú desszertekhez és némely ázsiai étkekhez bruttó 12 ezerért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik