Élet-Stílus

Ingyen szállíthatnak a fapadosok?

Fordulat előtt áll az olcsó légitársaságok piaca: a McKinsey tanácsadó cég legfrissebb elemzése szerint Európában tartósan csak két vagy három légitársaság fog talpon maradni.

A legnagyobbak távlatilag akár ingyen is szállíthatják az utasokat, akkor is bizonyára nagyszerűen megélnek az utazási irodáktól, szállodáktól, üdülőhelyektől kapott jutalékból, a kisebb cégek azonban esetleg elvéreznek ebben a küzdelemben – áll az elemzésben.

A tanulmány szerint a légipiac 2010-ig évente átlagosan 13 százalékkal fog bővülni, és ez messze elmarad a korábbi évek 50 százalékos növekedésétől.

Az olcsó légitársaságok egyik legnagyobbika, a brit easyJet 42,6 millió fontos adózott eredményt jelentett kedden a szeptemberrel zárult üzleti évéről, 3,7 százalékkal nagyobbat az előző évi 41,1 milliónál. Az adó előtti eredmény 9,1 százalékkal 67,9 millió fontra nőtt 62,2 millióról, mivel a hatékonyság növelése ellensúlyozta az üzemanyag drágulását.

Az easyJet 21 várossal bővítette célállomásai számát, először repült Pozsonyba, Krakkóba, Varsóba, Rigába. Szeptember végén 212 járatot üzemeltetett 64 repülőtérre az egy évvel korábbi 153 és 44 helyett. Szeptember végén 109 repülőgépet üzemeltetett az egy évvel korábbi 92 helyett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik