Élet-Stílus

Világszinten lassul, hazánkban gyorsul a turizmus növekedése

Az idei év első hét hónapjában a nemzetközi turistaérkezések száma 5,9 százalékkal nőtt, és elérte a 460 millió főt világszinten – tájékoztat a Turisztikai Világszervezet (WTO) felmérése. A közép-kelet-európai régió turizmusa meghaladja az átlagot, itt 7 százalékos bővülés figyelhető meg.

Világszinten az év folyamán a turizmus lassuló növekedést mutatott: míg az év első négy hónapjában a nemzetközi turistaérkezések száma 9 százalékkal bővült, május–július között az emelkedés mértéke csupán 4 százalék volt. Ennek hátterében többek között az áll, hogy nagyobb mértékben emelkedik a főszezonon kívüli utazások száma.

Magyarország viszonylatában nem érvényes a növekedés világszintű lassulása: hazánkba 2005. január–áprilisban 1,8 százalékkal, május–szeptemberben 6,6 százalékkal több külföldi látogató érkezett, mint az előző év azonos időszakában. Az idei év első kilenc hónapjában a magyarországi kereskedelmi szálláshelyek mintegy 5,5 millió vendéget fogadtak, akik 15,8 millió vendégéjszakát töltöttek Magyarországon. A vendégek száma 4,6 százalékkal, a vendégéjszakáké 1,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A felmérés megmutatta, hogy a világ turizmusát negatívan befolyásoló külső tényezők, mint a terrortámadások és az egyre gyakoribbá váló természeti katasztrófák nem érintik jelentősen az utazási kedvet. A negatív külső hatásokra az ágazat a kínálati oldal fejlesztésével, a termékkínálat bővítésével, szélesítésével, illetve a marketingkommunikáció eszközeivel válaszolt.

A WTO előrejelzése szerint a nemzetközi turistaérkezések száma 2005-ben 5,7 százalékkal nő. Európa turizmusa a világátlagnál kisebb mértékben, 4,2 százalékkal bővül, ami azonban továbbra is meghaladja az 1990 és 2004 között jellemző átlagosan évi 4 százalékos növekedést. A magas olajárak is erőteljesen befolyásolják világ turizmusának idei alakulását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik