Élet-Stílus

Időzített vírustámadások fenyegetik gépeinket

admin
admin

2005. 11. 21. 11:55

A legújabb Win32/Sober.X trójai vírus kódja gúnyos megjegyzésekkel illeti az antivírus-gyártókat. A féreg a washingtoni és kínai biztonságtechnikai konferenciák ideje alatt jelent meg az interneten.

A víruskészítők egyre gyakrabban próbálják meg kihasználni az antivírus-gyártó cégek szakemberei számára elfoglaltságot jelentő eseményeket – figyelmeztet az ESET Software. Októberben a Sober.R a dublini Virus Bulletin konferencia alatt bukkant fel, most pedig a Win32/Sober.X készítői indítottak útnak egy nagyobb fertőzéshullámot, miközben a vírusvadászok Washingtonban és Kína több városában képezték magukat.

„A mai kórokozók szerzőit már nem a bizonyítási vágy vezérli, hanem anyagi ösztönzők hajtják. A fertőzések számának emelkedése nehéz helyzetbe hozza a hagyományos reaktív elveken működő biztonságtechnikai termékek gyártóit, akik először gyorsan visszafejtik a kórokozót, majd csak ezt követően adják ki az ellenszert.” – állítja a szakember, aki szerint egyre nagyobb technológiai előnyre tesznek szert a fejlett heurisztikát alkalmazó antivírus megoldások gyártói.

A most megjelent Win32/Sober.X féreg két Visual Basic nyelven írt végrehajtható fájlból áll. Az egyik ezek közül egy trójai program, ami feltehetően más kórokozók elhelyezésének megkönnyítésére szolgál, a másik pedig fertőzött e-mailek tömeges kiküldését végzi. Ez utóbbi „Your email” „Haben Sie diese EMail verschickt?“ tárggyal rendelkező elektronikus leveleket küld, csatolmányként a trójai program .zip formátumú tömörített változatával. Amennyiben a felhasználó megnyitja a trójai programot, az a végrehajtás után rögtön törli önmagát és egy hamis hibaüzenetet jelenít meg. Ezalatt a trójai néhány üres fájlt helyez el a rendszerkönyvtárban, ami lehetővé teszi, hogy a kórokozó minden rendszerindításkor lefusson. Végül a trójai e-mail címek után kutatva végigfésüli a felhasználó számítógépét, annak érdekében, hogy későbbi terjedését előkészítse.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Simicska tévéje is döntött

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.