Élet-Stílus

Zsiráfzongora, Ceausescu-kitüntetés a Polgár-aukción

A Polgár Galéria november 29. és december 1. közötti karácsonyi aukcióján több mint 800 tételt bocsát kalapács alá.

Mint mindig, a karácsonyi szezon elsősorban az antik képek szezonja, így ezek között jócskán csemegézhet a műkedvelő közönség. A régi, nagy mesterek közül mindenképpen említést érdemel egy védett, 1600 körül készült flamand festmény, a 3,4 milliós kikiáltási árú Anya gyermekével, és a 3 millióról induló Johann Till-mű, a Rablólovag és kísérete.

Az aukción természetesen képviseltetik magukat a XX. századi nagy mesterek is, többek között Csók István, Fényes Adolf, Viktor Vasarely, Molnár C. Pál, Perlott Csaba Vilmos, Bernáth Aurél, Iványi Grünwald Béla és Vén Emil.

A bútorok, szőnyegek közül kiemelkedik két ritkaságnak számító „zenegép”, egy zsiráfzongora ( kikiáltási ára: 800 000 forint), valamint egy Orchestrion (kikiáltási ára: 1,8 millió forint). Már most nagy az érdeklődés egy olasz írókomód iránt, mely a XVIII. században készült (kikiáltási ára: 550 000 forint), valamint a biedermeier írószekreterek iránt.

Ugyan a galéria tudatosan októberi ezüstárverésére koncentrálta a színvonalas ezüsttárgyakat, mégis közel 150 ezüst tétel kerül kalapács alá. A gyűjtők most is válogathatnak a karácsonyi ajándéktárgyaknak való ezüstapróságok mellett a XVII–XVIII. századi anyagban, ahol megtalálhatók a bécsi, pesti, felvidéki és német mesterek remekei.

Az árverés utolsó napján 300 ékszer kerül kalapács alá. Az aukciós ház tudatosan úgy állította össze ékszerkínálatát, hogy mind a kis pénzzel rendelkező karácsonyi ajándékot keresők, mind az ékszergyűjtők és a nagy karátszámú briliánsok szerelmesei megtalálják a számításukat. A 647. tétel egy Ceausescu által adományozott, briliánsokkal ékített román állami kitüntetés (kikiáltási ára: 260 000 forint).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik