Élet-Stílus

Az év zenészei: Seres Dóra és Dresch Mihály

Kedd este hét órakor Szolnokon, a Szigligeti Színházban ünnepélyes keretek között adják át, immár ötödik alkalommal a Magyar Klasszikus Zenei és Jazz Díjat.

A Magyar Klasszikus Zenei Díjat idén Seres Dóra fuvolaművész veheti át, „nemzetközi összehasonlításban is páratlanul sikeres pályakezdéséért, rangos versenygyőzelmeiért, játékának a technikai perfekción messze túlmutató zenei mélységéért.”

Dresch Mihály szaxofonművészé, zeneszerzőé a Magyar Jazz Díj 2005. Az indoklás szerint „a Kárpát-medencei folklórkincs értékeit felmutató és közvetítő, azokat a jazz nyelvezetével és ritmikájával a legmagasabb szinten ötvöző, egyéni stílusú hangszeres játékáért és kompozícióiért” részesül a kitüntetésben.

Az év magyar klasszikus lemeze az ECM Records–MusiCDome kiadásában megjelent Beethoven összes cselló-zongora műve lett Perényi Miklós és Schiff András előadásában. Az év külföldi klasszikus lemezén Piotr Anderszewski zongorázza Szymanowski műveit (Virgin Classics–EMI kiadás).

Az év magyar jazzlemeze a Borbély Mihály Quartet: Meselia Hill (kiadó: BMC Records), az év külföldi jazzlemeze a Wayne Shorter Quartet: Beyond the Sound Barrier című anyaga lett (kiadó: Verve – Universal).

Az év legkiemelkedőbb zenei teljesítményeiért járó szakmai elismerést a Gramofon – Klasszikus és Jazz című folyóirat szerkesztősége és kiadója alapította 2001-ben.
A 2001-ben kialakított, azóta változatlan szavazási rend szerint az első körben a Gramofon című zenei szaklap kritikusai (idén összesen 18 szakkritikus) adják le szavazataikat. A második körben az általuk javasolt listát elküldik egy nemzetközi tanácsadó testületnek, amely azonos a cannes-i Midem Classical Awards nemzetközi zsűrijével. A Gramofon ugyanis 2001 óta vesz részt a Classical Awards testületének munkájában. A nemzetközi tanácsadó testületet így a brit Gramophone, a német Klassik Heute, a francia Le Monde de la Musique, a spanyol Scherzo, az olasz Musica, a belga Crescendo és a luxemburgi Pizzicato című lap főszerkesztője alkotja. A harmadik körben a végső döntést a szerkesztőség és a kiadó vezető munkatársai – Albert Mária főszerkesztő-helyettes, Matisz László jazz- és világzene rovatvezető, Retkes Attila igazgató-főszerkesztő – hozzák meg.


A Magyar Klasszikus Díjat a korábbi években Eötvös Péter, az Erdődy Kamarazenekar, Kelemen Barnabás és Jandó Jenő, a Magyar Jazz Díjat Oláh Kálmán, Juhász Gábor, Dés László és Szakcsi Lakatos Béla nyerte el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik