Élet-Stílus

Magyar sikerek a cottbusi filmfesztiválon

Kenyeres Gábor Before Dawn című rövidfilmjéért különdíjat kapott a kelet-európai filmek cottbusi fesztiválján. A játékfilmek kategóriában Mundruczó Kornél Johanna című filmje a zsűri dicséretét érdemelte ki, a 15 ezer euróval járó fődíjat pedig Jan Cvitkovic nyerte szlovén–horvát filmjével, az Odgrobadogrobával (Sírtól sírig).

A 15. cottbusi fesztiválon szombaton hirdette ki döntéseit a zsűri. Tíz játékfilm versenyzett „a kicsit más fesztivál” díjaiért, Mundruczó filmjén kívül Bergendy Péter Állítsátok meg Terézanyut című alkotása is indult.

A 15 évvel ezelőtt alapított cottbusi fesztivált azért nevezik „kicsit másnak”, mert a nagy filmipari trendekkel dacolva minden évben igyekszik a nívós közép- és kelet-európai filmekre figyelni. Minden évben Cottbusban látható a legteljesebb válogatás az egykori szocialista térség országainak filmjeiből.

Az elmúlt másfél évtizedben csaknem száz magyar alkotást vetítettek a lengyel határhoz közeli településen, s csaknem két tucat díjat vittek el magyar alkotók innen. Az első cottbusi fesztivál fődíját magyar film, Monory Mész András Meteója kapta. Az idei fesztiválon Magyarország volt a „vendégország”, a mustra fókuszába a magyar filmet állították, azon belül is a rendszerváltás idején és az európai uniós csatlakozás környékén született alkotásokat. A Cottbusban vetített körülbelül száz film közül 38 magyar volt.

Szabó István, a fesztivál tiszteletbeli elnöke életművéért és Cottbus elismertetéséért különdíjban részesült. Jövőre az európai uniós tagság két várományosa, Románia és Bulgária lesz „vendég” Cottbusban. Összesen 40 ezer eurót osztottak ki a díjazottak között, többet, mint eddig bármikor. Hét és fél ezer eurót kapott a versenyfilmek között a különdíjas Ryna című román–svájci film és alkotója, Ruxandra Zenide, ötezret az orosz Alekszej Fedorcsenko és filmje, a Pervije na lunye (Az első emberek a Holdon).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik