Élet-Stílus

A funky egyik megteremtője az A38 hajón

James Brown, George Clinton, Bootsy Collins és Sly Stone mellett Maceo Parker is abba a zenészkörbe tartozik, amely megteremtette a funkyt. A 60-as 70-es évek legütősebb számainak szerzője gyakori partnere volt Prince-nek, Miles Davisnek és persze elsősorban James Brownnak.

Maceo Parker az észak-carolinai Kingstonban született és nevelkedett. Első zenei inspirációját nagybátyjától kapta, bátyjához, Melvinhez hasonlóan. A dobos testvér 1964-ben váratlan állásajánlatot kapott James Browntól, aki szinte véletlenül látta őt játszani. A testvér Maceót is beajánlotta a soul-keresztapához, és a rövid meghallgatás után elhangzottak az azóta szállóigévé vált szavak:„Maceo, te fújsz!”

Maceo Parker hosszú éveken át szaxofonozott James Brown zenekarában, és összetéveszthetetlen, staccatós, recsegős stílusa alapvetően meghatározta a funk-király zenei megszólalását. A hetvenes évektől aztán kézről kézre adták a soul és a funk legnagyobb előadói: megszámlálhatatlan Bootsy Collins-, Parliament Funkadelic-, George Clinton-felvétel őrzi játékát. A Maceót övező óriási respektre jellemző, hogy a jazz és a funk újabb generációi is gyakran kérik fel – zenésznek éppúgy, mint hangszerelőnek.

Amióta kivált James Brown nagyzenekarából, saját zenekarával zseniális szólólemezek tömegét adta ki. Mostani koncertjének gerincét az idén megjelent School’s In! című albumának számai adják, de persze felhangzik jó pár régi klasszikus is. Bár a Schools In! a kritikusok szerint Maceo eddigi legerősebb stúdióalbuma, a funky-professzor igazán koncerten üt nagyot: saját korosztályától a legfiatalabbakig egyaránt megőrjíti közönségét. S habár évi 250 koncertet adva rendkívül intenzíven turnézik, évente új projekteket valósít meg, olyan zenészekkel és csapatokkal, mint a Deee-lite, a De La Soul, Bryan Ferry, Rod Stewart, a Red Hot Chili Peppers és a 10 000 Maniacs.

2003 áprilisában Maceo Parker négyórás koncertjével és maratoni táncőrületével nyitott az A38 Hajó. November 22-én újra belevethetjük magunkat a recsegő funkyszaxofon extázisába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik