Élet-Stílus

Megduplázódott az átmenő forgalom az osztrák Alpokban

Az utóbb tíz évben megkétszereződött az átmenő forgalom az osztrák Alpokban – jelentette be Bécsben pénteken az Osztrák Közlekedési Klub (VCÖ).

A klub nemzetközi összehasonlító adatokra hivatkozva arról adott hírt, hogy Ausztriában jelenleg már kétszer annyi a közúti tranzitvonalakon közlekedő teherjárművek száma, mint Svájcban és Franciaországban együttvéve. A VCÖ összesítései szerint 1994 óta a Brenner-hágónál kétszeresére, a Tauern-autópályán négyszeresére, a Semmeringnél hatszorosára, a Wechselnél pedig nyolcszorosára nőtt az áthaladó teherjárművek száma. A klub arra figyelmeztetett, hogy a külföldiektől szedett tranzitdíjak nem fedezik a megnövekedett tranztiforgalom miatti pluszköltségeket. A VCÖ problémaként vetette fel a károsanyag-kibocsátás és a zajártalom növekedését, valamint a közlekedési balesetek miatti költségeket.

Az Európai Unió a következő hetekben dönt arról, hogy a teherjárművek okozta környezeti, egészségügyi és baleseti költségeket beszámítsák-e a tranzitdíjak kalkulálásánál. Az unió közlekedési bizottságának már a jövő hétfőn kezdődő ülésén állást kell foglalnia e kérdéskörben az irányelvekkel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik