Élet-Stílus

Újabb író fedte fel ügynökmúltját

Az irodalmi élet újabb szereplője hozta nyilvánosságra ügynökmúltját: Kántor Zsolt a magyar kulturális élet személyiségeiről készített jelentéseket a pártállam titkosszolgálata számára a nyolcvanas évek második felében.

Az író, költő az Élet és Irodalom e heti, pénteken megjelent 45. számában nyilvánosan kért bocsánatot azoktól az íróktól – személyesen is megnevezve Kukorelly Endrét és Parti Nagy Lajost –, akikről III/III-as szt-tisztként jelentéseket írt.

„A megtérésemnek egy olyan szakaszába érkeztem, amikor az Úrnak minden piszkot el akarok mondani. Világosságra kell hozni a dolgokat ahhoz, hogy az ember új emberként éljen tovább” – mondta Kántor Zsolt a nyilvánosságra hozatal indokáról az MTI-nek.

Kántor Zsolt a Hetek című hetilap szintén pénteken megjelent számában „Beszervezésem keserédes íze” címmel részletesen is beszámolt múltjáról. Mint írta, Sarusi Mihálytól már korábban bocsánatot kért. Kukorelly Endréről, Parti Nagy Lajosról, Alexa Károlyról és Zalán Tiborról is készített jelentéseket.

„Olyan lényeges kérdésekre kellett válaszolnom, hogy a megfigyeltek hogyan vélekednek március 15-ről, a pártról, 1956-ról, hallgatják-e a Szabad Európa Rádiót. Az oroszok itt-tartózkodásáról, a határainkon túli magyarságról is tudni akartak, konkrétan Erdélyről, valamint azt is, hogy kiket szeretnének írószövetségi vezetőknek” – írta Kántor Zsolt.

Kántor Zsolt a Hetekben megjelent cikk szerint „jelenleg egy nyomda könyvkiadási referense, a Szépírók Társaságának tagja, a Tevan Könyvkiadó exigazgatója, a Bárka irodalmi-művészeti folyóirat alapító főszerkesztője. A nyolcvanas években tagja volt a József Attila Körnek is. Rendszeresen publikál a Mozgó Világba, a 2000-be, a Kritikába, a Holmiba, az Élet és Irodalomba és a Hetekbe.”

Az irodalmi élet szereplői közül korábban az idén elhunyt Tar Sándor író, valamint Molnár Gál Péter kritikus ismerte be, hogy annak idején szerepet vállalt a III/III-as csoportfőnökség szolgálatában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik