Élet-Stílus

Jelentősen emelkedtek a szállodai szobaárak

A 2005. január–október időszakban a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 16 százalékkal, a vendégéjszakák száma 6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

A szállodák átlagosan 63 százalékos szobakapacitás-kihasználtsággal működtek. Az első tíz hónapot tekintve a budapesti négycsillagos szállodák szobakapacitás-kihasználtsága volt a legmagasabb (75 százalék) a vizsgált szállodacsoportok közül. A fővárosi szállodák – amelyek egy évvel korábban 65-72 százalékos foglaltsággal funkcionáltak – átlagosan 70-75 százalékos kihasználtságot értek el. A balatoni egységek átlagosan 50 százalékos foglaltságot jelentettek január–október folyamán. A legalacsonyabb (45 százalékos) kihasználtsággal az ország keleti részén működő négy- és ötcsillagos szállodák üzemeltek.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) 15 300 forint volt január–október között, ami jelentős (folyó áron több mint 1300 forint) emelkedést jelent 2004 azonos időszakához képest. Az átlagár minden budapesti szállodacsoportban magasabb volt, mint az azonos kategóriájú, az ország más településein lévő szállodacsoportokban.

Január–októberben az eltöltött vendégéjszakák száma átlagosan 6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A vendégéjszakák száma az átlagosat meghaladó mértékben (7-10 százalékkal) bővült a budapesti házakban. A vizsgált időszakban a Balatonnál az előző évihez hasonló nagyságú volt a vendégforgalom.

Az időszak egészét tekintve, valamennyi fontos mutató tekintetében Budapesten szeptember, az ország többi részében augusztus hónap volt a legkiemelkedőbb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik