Élet-Stílus

Lécre fel! – Iránytű síelőknek

A jelek szerint semmi sem veszélyezteti az osztrák síterepek vezető helyét a magyar lécesek népszerűségi listáján, ám az üres felvonók látványától nem kell rettegnie sem az olasz vagy francia, sem a szlovák pályák üzemeltetőinek.

Ciprus és Libanon

Egyelőre kívül esik még a síelni indulók számításian Ciprus, noha az égei-tengeri országot, mint a négy évszakos szigetet szeretnék eladni. Mindeddig nem sok sikerrel. Kudarcot vallani látszik a libanoni projekt is, mely arra tett kísérletet, hogy az országot, mint síparadicsomot népszerűsítse, ám egyelőre lasszóval kell keresni azt a magyart, aki Libanonba megy szánkázni vagy hódeszkázni. Ez érthető is, hiszen Magyarországon a síelés egyelőre nem húzóágazat, „a meglévő kínálat tökéletesen lefedi a piacot, új utak keresésére akkor lesz lehetőség, ha nő a síelők száma, és szegmentálódik a piac” – mondta el a FigyelőNetnek Pajor Mariann, a Startutazás iroda marketing vezetője.

Az utóbbi évek legnépszerűbb úti célja Ausztria volt, valószínűleg az idén sem lesz ez másként. A népszerűség mindenekelőtt közelségében rejlik, de a sógorok értenek is hozzá, hogy a turista megkapja, amire vágyik. A sípályák színvonalára és állapotára gondosan ügyelnek, jó minőségűek, megfelelőek a felvonók, és az árszínvonal is kedvezőnek mondható a többi országhoz képest. A síelés mellett pedig lehetőség van szervezett kirándulásra és más szabadidős tevékenységre is. Egy novemberi hosszú hétvégére már húszezer forinttól találunk karintiai apartmant, míg egy pálya melletti négycsillagos hotelben februárban kettőszázezer forintot kell fizetnünk egy hétért – az útiköltséget és a síbérlet árát persze mindkét esetben hozzá kell még számolni.

Franciaország olcsóbb, de a nagy távolság miatt nem annyira közkedvelt. Az alacsony szállásárakat a kis alapterületű apartmanokkal érik el a gallok, családosoknak ezért más terepet javasolnak az irodák. A hotelek, rekreációs központok infrastruktúrája nem rossz, de már korántsem olyan színvonalú, mint Ausztriában. A francia hegyvidék kifejezetten a téli sportokra rendezkedett be, a sífalvak valóban sífalvak, semmi több, nyáron szellemvárosként léteznek, ezért korántsem olyan fejlettek, mint osztrák társaik, melyek egész évben, mind a négy évszakban más-más programmal, időtöltési lehetőséggel várják a vendégeket. Franciaországot kifejezetten a síőrültek és az olcsó sportlehetőséget kereső diákcsoportok látogatják. Egyheti szállást már húszezer forintból ki lehet hozni.

Együtt a család – de mennyiért?

A családosok inkább Olaszországban találják meg számításukat, nem véletlenül ez a második legnépszerűbb téli úti cél. Hazánktól kicsit messzebb fekszik ugyan, de nagy vonzerőt jelent, hogy a legtöbb helyen a nyolc év alatti gyermekeknek ingyen jár a síbérlet, sőt egyes hotelekben még a szállásért sem kell fizetni, ahol mégis, ott biztosan számíthatnak kedvezményre a gyermekkel utazók. Nagyon családbarát Svájc is, de a független kis ország a síelés tekintetében sem hazudtolja meg magát: nagyon magas színvonallal és árakkal találkozhatunk. A szállodák, a szolgáltatások, a pályák a legjobb minőségűek. Ha valaki este étkezni indul egy St. Moritz-i étterembe, sínadrágos vacsoravendéggel biztosan nem találkozik.

Tájékozódásul: januárban az olasz Corti környékén egy nyolcnapos kikapcsolódás hatvan-hetven ezer forint személyenként, így egy négytagú, kisgyermekes család százharminc-száznegyven ezer forintból síelhet. Svájcban egy hétre kettőszáz ezer forint alatt senki ne tervezzen – fejenként.

Az sz betűs szomszédok

Az utóbbi néhány évben sokat fejlődtek a szlovákiai síterepek is, de színvonalban még elmaradnak a nyugat-európai országoktól. A dolog iróniája, hogy bár az árak már megközelítik az ausztriaiakat, a színvonal még nem, mégis a legzsúfoltabb sípályákkal éppen Szlovákiában találkozhatunk. Egy hét Chopok hatvanezer forint körül mozog egy főnek. A másik sz betűs szomszédnál nem jelent gondot a zsúfoltság. Szlovéniában nagy, összefüggő pályarendszerek ugyan nincsenek – Franciaországban akadnak százötven kilométeres pályák is –, de színvonalas szolgáltatással, jó infrastruktúrával rendelkeznek, és még közel is van. Mindezek ellenére Szlovéniának (még) nem sikerült belopnia magát a hazai síelők szívébe, ám egy kis hírverés és gyorsan változhat a helyzet.

Ami számít

Valamennyi desztinációra elmondható, hogy minél magasabbra megyünk, annál többet kell fizetni, hiszen a lényeg a hó, és az csak kétezer méter fölött garantált. Az apartmanok árai fekvésüktől függenek, minél közelebb vannak a pályához, annál drágábbak.

Az őszi-téli árak között vékony a különbség, noha novemberben és december elején némileg olcsóbban utazhatunk. Vannak ellenben kiemelt időszakok, mikor szélesebbre kell nyitnunk pénztárcánkat. A szilveszteri időszak ilyen, illetve a tél utolsó hónapja, amikor már nincs olyan hideg, és nagyon jó minőségű a hó. Olaszországban ilyen még a húsvét körül időszak, mikor a szolgáltatók a piac farkastörvényeit követve, megemelik áraikat az ünnep és az iskolaszünet idején. A síelés társasági műfaj, aki együtt szeretne sportolni a barátaival, annak most kell szállást foglalnia. Az óra ketyeg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik