Élet-Stílus

Bővíteni kell a kiotói egyezmény aláíróinak körét

Magyarország az Európai Unió álláspontját képviseli az ENSZ november végén kezdődő klímakonferenciáján, azaz a szén-dioxid-kibocsátás további csökkentése és a kiotói egyezmény aláírói körének bővítése mellett érvel majd - mondta Persányi Miklós kedden Pécsett.

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter a klímaváltozásról tartott nemzetközi konferencia sajtótájékoztatóján azt mondta: 2020-ra a kiotói alapszinthez képest átlagosan 15 százalékos, 2050-re 50-60 százalékos szén-dioxid kibocsátás-csökkentés elérése a cél annak érdekében, hogy a Föld átlaghőmérsékletének emelkedése, az ipari forradalom idejéhez mérten, ne érje el a kritikus 2 Celsius fokot.

A kiotói egyezmény aláírói 2012-ig átlagosan 5,2 százalékot vállaltak, a következő időszakra vonatkozó elképzelések szerint az Európai Unió 20 százalékos, egyes országok pedig még ennél is több, 30 százalékos mérséklést érnének el.

Persányi Miklós fontosnak nevezte a kiotói egyezmény aláírói körének bővítését, elsősorban az Amerikai Egyesült Államokkal és több fejlődő országgal. Erre azonban az USA esetén – az ország vezetőinek eddigi nyilatkozataiból kiindulva – kevés esélyt lát.

A miniszter hangsúlyozta: Magyarország teljesíteni fogja korábbi vállalásait, amely 2012-ig a szén-dioxid-kibocsátás 6 százalékos csökkentésére vonatkozik, az 1980-as évek közepének adataihoz képest.

Persányi Miklós újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: Magyarország kiotói egyezményben tett vállalásaiba nem fér bele a Paksi Atomerőmű bezárása, az ország villamos energia-termelésének 40 százalékát biztosító erőműnek jelenleg ugyanis nincs reális alternatívája a magyar energiastruktúrában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik