Élet-Stílus

„Dark fantasy” lírával hódít Hegedűs Ilona

Itthon szokatlan műfajú verseivel arat nemzetközi sikereket a budapesti Hegedűs Ilona: a fantasy, sci-fi és horror műfajában angolul alkotó költő-műfordítónak a napokban megjelent az első kötete.

Magyarul nem ír ilyen jellegű verseket, de angol nyelvű művei egy sor brit és amerikai (hagyományos és internetes) magazinban olvashatók. A közönségsiker és a kedvező kritikák ösztönözték arra, hogy saját kiadásában megjelentesse Unearthly Companion (Túlvilági útikönyv) című, 41 verset tartalmazó első verseskötetét, amely hagyományos és elektronikus (e-book) könyvként is kapható.

Magyarországon kevesen ismerik azokat a nyomtatott és internetes magazinokat, amelyekben Hegedűs Ilona versei olvashatók, a műfaj azonban világszerte hódít. Az Illumen, az Expressions Newsletter, a Between Kisses, az AlienSkin Magazine, a KidVisions, a Whispers of Wickedness, a Beyond Centauri vagy a Book of Dark Wisdom magazinok, amelyek a magyar költő verseit közlik, főként a dark (“sötét”, horrorba hajló) fantasy és a sci-fi angolul jól tudó kedvelőinek készülnek.

A huszonöt éves költő angol-könyvtár szakos főiskolai diplomát szerzett, jelenleg pedig egy milánói egyetem budapesti masterképzésében vesz részt, Európa-tanulmányokat folytat. Azért ír angolul (egyébként a versek mellett novellákat is), mert bár a fantasynek, a sci-finek és társműfajaiknak itthon is viszonylag masszív rajongótáboruk van, de ezen belül a versek iránt lényegesen kisebb az igény.

Irodalmi érdeklődése, tehetsége és nyelvtudása mellett az internetnek köszönhet sokat, utóbbi révén ismerte meg pályatársait, és került kapcsolatba például a sci-fiköltők szövetségével – mert ilyen is van -, az 1978 óta létező Science Fiction Poetry Associationnel. Arra a kérdésre, hogy kik hatottak művészetére, Hegedűs Ilona azt mondja, sokan vannak, köztük olyanok, akiket a nagyközönség nem ismer, de megemlíti a műfaji előzmények között Edgar Allan Poe műveit, sőt Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjét is.

A Hegedűs-versekben a sci-fi általános kérdései, gondolatai köszönnek vissza (például a tudományos eredmények továbbgondolása), és gyakran keverednek bennük a műfajok. Egy költeményen belül is megfigyelhetők például a fantasy és a horror elemei, a szerző szándékai szerint úgy, hogy a szöveg ne csak gondolatébresztő legyen, hanem szórakoztató is.

Nem véletlen, hogy a kötetét méltató pályatársak, kritikusok gyakran említik sajátos fekete humorát. Az új kötet egyik, Haunted House (Kísértetház) című költeményét időközben a Muses Review magazin Muses Prize díjára jelölték a 2005. év legjobb verse kategóriában – ő a nomináltak között az egyetlen, aki nem amerikai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik