Élet-Stílus

Agypacemaker depresszió ellen

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal júliusban engedélyezte a bolygóideg elektromos ingerlésén alapuló kezelési eljárás alkalmazását más terápiákra nem javuló depressziós betegeknél. Egy nagyobb New York-i kórház már meg is kezdte az új terápiát.

A New York Presbiterian Kórház az első kórház, amely bevezette a bolygóideg, azaz a X. agyideg, nervus vagus elektromos ingerlésén alapuló kezelés alkalmazását súlyos, másfajta kezelésre nem reagáló betegek kezelésében.

A nervus vagus stimuláció (VNS) lényege, hogy a nyak bőre alá egy pacemaker-szerű szerkezetet ültetnek, amely meghatározott időközönként elektromos impulzust továbbít az azonos oldali bolygóideg felé. Számos vizsgálat során igazolták, hogy a bolygóideg jelentős szerepet játszik a hangulati élet szabályozásában résztvevő agyi ingerületátvivő molekulák, a szerotonin és a noradrenalin mennyiségének befolyásolásában, valamint epilepsziás betegeknél a rohamok gyakoriságát csökkenti.

Egyik hatásának mechanizmusa sem pontosan tisztázott, azonban a tudományos tapasztalatok egyértelműen igazolták ezeket. Olyannyira, hogy az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) már 1997-ben engedélyezte a VNS terápia alkalmazását súlyos epilepszia kezelésében, idén júliusban pedig a terápiarezisztens depresszióban szenvedő betegek kezelésében is.

Új remény

Az Egyesült Államokban közel 19 millióan szenvednek depresszióban, hazánkban a lakosság mintegy 15 százaléka tapasztal életében legalább egy depressziós epizódot. A betegek egyötödénél a különféle antidepresszáns gyógyszerek, a pszichoterápia és az igen súlyos esetben alkalmazott elektrokonvulzív terápia (elektrosokk) hatástalanok maradnak.

A közelmúltban készült vizsgálatok kimutatták, hogy a VNS terápia hatására olyan betegek, akik átlag 25 éve szenvednek úgynevezett major depresszióban, és akiknél az eddigi kezelések hatástalanok voltak, jelentős százalékban jobban lettek. A betegek fele számolt be az elektromos kezelés valamilyen mértékű jótékony hatásáról, egyharmaduk legalább 50%-os javulást tapasztalt, minden hatodik beteg pedig a depresszió teljes megszűnését élte át a VNS terápiát követően.

A VNS egyelőre az Egyesült Államokban hozzáférhető kezelési eljárás. Olyan betegek vehetik igénybe, akik elmúltak 18 évesek, és depressziójuk már több mint négyféle antidepresszív kezelés után sem javult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik