Élet-Stílus

Madárinfluenza–gyanús haláleset Kínában

Nem zárható ki, hogy Kínában is halálos kimenetelű megbetegedést okozott a madárinfluenza - jelentette be vasárnap Pekingben az Egészségügyi Világszervezet. A hadsereg több mint egymillió baromfit pusztított el.

“Az egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott bennünket, hogy három embernél valószínűleg a madárinfluenza H5N1 típusú fertőzése lépett fel Hunan tartományban. Az egyik beteg – egy 12 éves kislány – meghalt, a másik kettő állapota stabil” – közölte a sajtóval a világszervezet szóvivője. A kislány szeptemberben halt meg, miután evett egy ismeretlen okból megdöglött csirke húsából Vantang településen, ahol a madárinfluenza kitörését regisztrálták.


Kína felkérte az Egészségügyi Világszervezetet, hogy küldjön szakértőket, és segítsen a betegség okának megerősítésében.


Ha bebizonyosodik, hogy madárinfluenzás fertőzés okozta a kislány halálát, akkor Kínában ez lesz az első, hivatalosan kimutatott ilyen eset.


A hadsereg írtja a baromfit

Több mint egymillió baromfit öltek le Kínában a madárinfluenza miatt a hadsereg segítségével az észak-keleti Liaoning tartományban.

A China News Service (CNS) vasárnapi jelentése szerint a tömeges baromfiirtásra azután került sor, hogy pénteken újabb madárinfluenza-fertőzési gócot fedeztek fel, két héten belül már a negyediket. Az erősítésül hívott rendőröknek és a hadseregnek az állatok levágásában való segédkezés mellett az a feladatuk, hogy elszigeteljék a fertőzött területeket, fertőtlenítsék az embereket és azokat a járműveket, amelyeknek a terület elhagyását engedélyezték.

Több mint 30 ellenőrző pontot állítottak fel a tartományban és mintegy 50 tonna fertőtlenítő anyagot használtak máris fel – írta vasárnapi számában a Liaoning Daily című napilap. Közben a kínai mezőgazdasági minisztérium hatvan millió adag oltóanyagot küldött a fertőzött zónához közel fekvő területekben nevelt baromfiállomány részére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik