Élet-Stílus

Több mint nyolcmillió autópálya-matrica októberig

Az év első kilenc hónapjában a összesen 8,2 millió autópálya-matricát adott el az Állami Autópálya Kezelő Rt. (ÁAK), ami 24 százalékkal több, mint a tavalyi év első kilenc hónapjában - közölte Winkler-Virág András, az ÁAK kommunikációs vezetője.

Az eladott matricák összértéke a 2004-es év hasonló időszakához képest 19 százalékkal mintegy 24,5 milliárd forintra nőtt. A növekedés oka alapvetően a gyorsforgalmi úthálózat bővülése és az ezzel párhuzamos forgalomnövekedés volt. A legtöbb, 5,1 millió matricát a 4 napos változatból értékesítettek az év első kilenc hónapjában, 16 százalékkal többet, mint az előző év hasonló időszakában.

A matricák 82 százalékát a D1-es, 3,5 tonna tömegalatti autókra és motorkerékpárokra érvényes kategória tette ki, 15 százalékot a D4-es, 12 tonna tömeg feletti járművekre, 1,1 százalékát a D2-es, 3,5-7,5 tonna közötti járművekre, míg 0,7 százalékot a D3-as, 7,5-12 tonna tömegű teherautókra vonatkozó matricák adták.

Az ÁAK Rt. a matricaértékesítésből származó bevételét teljes egészében az általa kezelt gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetésére és fenntartására fordítja, állami támogatásban még a teljes hálózat 30 százalékát kitevő díjmentes szakaszok vonatkozásában sem részesül – közölte a kommunikációs vezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik