Élet-Stílus

Drámai ütemben zsugorodnak az afrikai tavak

Afrika tavai gyorsan zsugorodnak az ENSZ frissen publikált atlasza szerint. A kiadvány a klímaváltozás hatásait elemezte, illetve a természeti erőforrások túlzott kihasználását is vizsgálta.

Az afrikai tavak atlasza az évtizedekkel ezelőtti és a mostani műholdképeket hasonlította össze, s így döbbenetes kép tárult a kutatók szeme elé. A Csád-tó például vészesen összehúzódott, a kenyai Nakuru-tó körül pedig az erdők pusztulása a legriasztóbb és a legszembeötlőbb. Ezzel szemben a Viktória-tó környékén a lakosság létszámának növekedése okozhat problémákat.

Létfontosságú a tavak védelme

Az ENSZ szerint e tavak védelme életfontosságú, ha folytatni akarják a szegénység elleni küzdelmet. Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) szóvivője, Nick Nuttall úgy nyilatkozott minderről a BBC-nek, hogy „az atlasz megmutatja, milyen masszív változások mennek végbe az afrikai tavaknál”.

A fekete kontinensen óriási „népességnyomás” terheli a tórendszereket, vagyis nő a népsűrűség a környékükön. Ha ezek az emberek nem alakítanak ki más életmódot, akkor tovább fokozódik a környezeti rendszerekre háruló nyomás.

Zsugorodó Csád-tó

Az UNEP becslései szerint Afrikában 677 tó található, amelyekben 30 ezer köbkilométernyi víz tárolódik – ez a legnagyobb tárolt mennyiség, az összes kontinenst figyelembe véve. Ezek közül számos tó az élelmezés fontos forrása, továbbá a munkahelyteremtésben is lényeges szerepet játszanak. Ugyanakkor az emberi beavatkozás, illetve a helyi és globális természeti folyamatok, hatások tovább fokozzák a problémákat, s így a vízellátásnak egyre kevésbé megbízható forrásai e tavak. Ugyanez vonatkozik a tavak „élelmiszerbázis” szerepkörére is.

A leginkább aggasztó folyamatok

A tavakat megzavaró, veszélyeztető tényezők közé tartozik az esőzések természetes okokból szezonálisan változó mennyisége, a klímaváltozás, a környezetszennyezés, a túlzott halászat, az elsivatagosodás, az új területekre behatoló, átterjedő fajok felbukkanása, továbbá a nem megfelelő gátszerkezetek.

Néhány fontosabb tó speciális problémákkal küszködik. Ilyen például a Songor-tó Ghánában, amelynek zsugorodását az ENSZ a sótermeléssel hozza összefüggésbe.

„Afrikaiak millióit éltetik a tavak” – mondta Nick Nuttall, hozzátéve: „ha nem védjük meg ezeket, akkor nem tudjuk elérni céljainkat, amelyeket a Millennium Development Goals (Ezredfordulós Fejlesztési Célok) dokumentumaiban rögzítettünk a vizekre és az egészségügyi problémákra vonatkozóan”. Ezt a dokumentumot 2000-ben fogadták el az ENSZ keretei között. A nyolc „ezredfordulós fejlesztési cél” között szerepel az, hogy 2015-ig megfeleződjön azoknak az embereknek a száma, akiknek nincs egészséges ivóvizük. Továbbá szeretnék a gyermekeket és a felnőtteket érintő betegségeket is visszaszorítani, felszámolni ugyaneddig az időpontig.

Az UNEP az atlaszt a World Lake Conference (Tavak Világkonferenciája) alkalmából adta ki. A konferenciát ezen a héten tartják Kenya fővárosában, Nairobiban. Egy ezzel párhuzamosan publikált jelentés arra sürgeti az afrikai kormányokat, hogy javítsák két- és többoldalú együttműködésüket a vizek megosztásában és a vízforrások megőrzésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik