Élet-Stílus

Továbbra is Elvis a leggazdagabb halott

A sztárok sosem halnak meg. Ezt bizonyítja az is, hogy a világ tizenhárom leggazdagabb néhai híressége együtt 186 millió dollárt keresett tavaly örököseinek – derült ki a Forbes magazin legutóbbi felméréséből.

A néhai leggazdagabbak


1. Elvis Presley
2. Charles M. Schulz
3. John Lennon
4. Andy Warhol
5. Theodore “Dr. Seuss” Geisel
6. Marlon Brando
7. Marilyn Monroe
8. J.R.R. Tolkien
9. George Harrison
10. Johnny Cash
11. Irving Berlin
12. Bob Marley
13. Ray Charles

Az első helyezett már évek óta Elvis Presley (45 millió dollár). A Király jogaival rendelkező Robert Sillerman tavaly új dvd-t adott ki a rocksztár életéről, amelynek tévés jogait is eladta. A kétórás dokumentumfilmet a CBS adta le, amely egyedül 5,5 milliót hozott a konyhára.

Talán kevesen tudják, hogy a második leggazdagabb halott híresség Charles Schulz Charlie Brown és Snoopy, vagyis a Peanuts figurák megalkotója. A Shulz vagyon kezelőinek 35 millió dolláros bevétele leginkább az újságokban megjelenő három képes kis képregényekből folyik be (világszerte 2400 újságban jelenik meg), de a Peanuts figurák franchise rendszerű népszerűsítése is rengeteget hoz a konyhára. Idén különösen jó évet zárhatnak majd a jogtulajdonosok, ugyanis most lesz a 40. évfordulója a Charlie Brown karácsonya című debütáló darabnak.

Bár a John Lennon (22 millió dollár) életéről készült broadwayi musical nem ért meg túl sok előadást John Lennon után tavaly sem csökkent a kereslet. A lemezekből befolyó díjak továbbra is dollármilliókat hoznak évente a vagyon kezelőjének Yoko Ononak. A merénylet áldozatává vált sztár iránti érdeklődést jól mutatja az is, hogy a Give Peace a Chance című 1969-es dalának eredeti kéziratáért várhatóan legalább 250 ezer dollárt fognak fizetni egy novemberi aukción.

A Forbes magazin listáját összeállító négy újságíró szerint nem csak a licencek, eladott jogdíjak és lemezek hoznak jól a konyhára, de maga az élettörténet is. Ezt bizonyítja az is, hogy idén először került be a tizenhármas körbe Ray Charles, akinek életrajzi filmjét tavaly mutatták be a világ mozijaiban és most már a dvd-k hozzák a pénzt.

A gazdasági teljesítmények alapján rengeteg rangsort alkotó Forbes szakírói ezúttal a néhai sztárok több családtagját, jogászokat és vagyonkezelőket faggatták ki. Minden lehetséges forrást felkutattak a hírességek vagyonának felmérésére, és így becsülték fel az adózás előtti vagyont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik