Élet-Stílus

Téli időszámítás: áldás vagy átok?

"Az idő pénz" - tartja a mondás és október 30-án mindenki "ajándékba kap" egy órányi időt. De vajon csakugyan gazdagabbá tesz a plusz óra vagy inkább káoszt okoz?

“A normális időre való átállás ünnepnapja az ember belső órájának” – állítja Jürgen Zulley alváskutató. Szerinte “ez az év egyetlen napja, amelyen a bioritmus és a nap üteme együtt halad, mivel az ember belső napja 25 órából áll”. De akár ébren lesz, akár nem, az október utolsó vasárnapjára virradó éjszakára jól készüljön fel mindenki. Zulley azt tanácsolja, hogy aki hasznot akar húzni az órák visszaállításából, az “már pénteken és szombaton is egy órával később feküdjön le aludni és aludjon hosszabb ideig”.

Ellenkező esetben ugyanis az ajándékba kapott idő a remélt felüdülés helyett megrövidíti az alvást. Az egyes emberek alvási ritmusa nem változtatható meg egyik napról a másikra. Aki normálisan tovább alszik, az egyébként nyolc óra helyett hét órakor ébred fel és így elajándékozza az ajándékot, pedig az ideális a hét órányi alvás, plusz-mínusz két óra.

Németországban 1980-ban vezették be az órák átállítását. Elsősorban azzal a céllal, hogy az 1973. évi olajválság tapasztalataiból tanulva energiát takarítsanak meg a nappali világosság jobb kihasználásával. Egészen 1995-ig Németországban és – az október végén átálló Anglia, valamint Írország kivételével – a legtöbb környező országban szeptember végén álltak át a nyári időszámításról a normálisra.

Az Európai Unió tagállamai a vélemények előzetes meghallgatása után aztán egységes szabályozásban állapodtak meg és 1996 óta átvették a brit gyakorlatot. Míg a legtöbb ember minden ősszel örül az egy óra többletnek, addig az éjszakai munkát végzőknek többletmunkát jelent.

Kórházakban és ipari munkahelyeken az átállás éjszakája mindig lutri: az érintett műszakban dolgozóknak kell egy órával tovább szolgálatban lenniük, a reggel munkába állóknak kell átvenni az egy óra többlet munkaidőt, vagy “testvériesen” meg kell felezni a plusz órát az éjszakások és a reggelesek között.

Vegyes érzelmekkel fogadták a téli időszámítás bevezetését a fuvarozók is. Mivel mindig vasárnapra esik, ezért egy órával hosszabb lesz az éjszakai kamion tilalom. Ez azonban még mindig jobb mint a váratlan tilalmak, mert előre betervezhető. Azoknak, akik az órák visszaállításakor vonaton ülnek, egy órával hosszabb utazással kell számolniuk.

Az éjszaka közlekedő vonatok egy órát állnak jól kiválasztott állomásokon. Akár szombaton este lefekvés előtt, akár vasárnap reggel tesszük, de az órákat egy órával vissza kell állítanunk. Az egy óra többlet hivatalosan vasárnap hajnali 3.00 órakor jelenik meg.

Zulley szerint fontos, hogy azon az éjszakán jól kialudjuk magunkat, a következő napon pedig lehetőleg minél hosszabb időt töltsünk szabad levegőn, különben könnyen téli depresszió társulhat az egy órányi időnyereséghez. Bele kell törődni, hogy az ember bioritmusa novemberben lassan már “téli álmot” diktál. A fokozott fáradékonyság többnyire kompenzálható étkezéssel és előnyösen hat a valamivel kevesebb sport. Olyankor azonban ügyelni kell arra, hogy mennyit eszik az ember.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik